2021. szeptember 17. péntekZsófia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az EB is kritizálta az UEFÁ-t a szivárványos fényfestés megtiltásáért, most a szövetség a logóját festette át

2021. június 24. 11:47, utolsó frissítés: 11:47

Az Európai Bizottság egyik tagja szerint „nincs semmilyen észszerű mentsége” az Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA) arra, hogy nem adott engedélyt a müncheni stadion szivárványszínű kivilágítására a német és a magyar labdarúgó­-válogatott szerdai Európa-bajnoki mérkőzésén - írja a Szabad Európa


Az UEFA kedden elutasította a müncheni városi tanács kérelmét, hogy az Allianz Arenát szivárványos színekkel világíthassák ki Németország Magyarország elleni utolsó csoportmérkőzésén. Mint közölték, megértik a javaslat szándékát, de annak politikai kontextusa miatt „el kell utasítaniuk a kérést”, mivel az UEFA „politikailag és vallásilag semleges szervezet”.

„Nehezen érthetőnek találom azt, amit az UEFA tenni próbál azzal, hogy ellenemegy a müncheni városi tanács kezdeményezésének. Őszintén szólva nem találok semmilyen észszerű mentséget erre” – mondta újságírói kérdésre válaszolva Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos.

Hozzátette, értetlenül áll a dolog előtt, mivel az UEFA korábban élen járt a rasszizmus és a kirekesztés elleni kampányok támogatásában.

„Eddig minden jó ügyet támogattak. Erre hirtelen problémát csinálnak ebből” – fogalmazott.

Az Európai Labdarúgó-szövetség szerdai rövid közleményében azt írta, hogy a döntésüket félreértik azok, akik politikai állásfoglalást látnak bele.

„Épp ellenkezőleg, maga a kérés volt politikai természetű, annak a magyar futballválogatott ma esti jelenlétéhez volt köze. Az UEFA számára a szivárvány nem politikai szimbólum, hanem a sokszínűbb és befogadóbb társadalom melletti szilárd kiállásunk jele” – húzták alá, miután szivárványosra cserélték a szervezet logóját a közösségi médiában.Bár szivárványosra változtatta a logóját a szövetség, álláspontjában kifejtette, hogy „a szivárvány nem egy politikai szimbólum, ezzel jelezzük egy sokszínűbb és befogadóbb társadalom iránti szilárd elkötelezettségünket" – írták a bejegyzésben.

Egy másik bejegyzésben az UEFA alternatív időpontokat is javasolt az Allianz Arena szivárványszínű kivilágítására, szerintük erre június 28-a, az európai melegmozgalom hagyományos ünnepnapja, vagy a július 3-9 időszak, a müncheni meleg büszkeség hete lenne a legmegfelelőbb. (Szabad Európa/hírszerk.)Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS