2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

13 uniós kormány, számos európai politikus és három német stadion is tiltakozik a magyar homofóbtörvény ellen

2021. június 22. 19:33, utolsó frissítés: 19:33

Bár az UEFA döntésének értelmében úgy tűnik, hogy nem lesz szivárványszínűre kivilágítva Németország - Magyarország EB-meccs alatt a mérkőzésnek helyt adó stadion, az eset hatalmas médianyilvánosságot kapott, politikusok és pártok, európai pártcsaládok hívták fel rá a figyelmet, hogy mennyire elítélendő a magyar kormánypártok és a Jobbik által megszavazott jogszabály, amely a pedofilok szigorúbb büntetés mellett a meleg, leszbikus és transz közösséget is sújtotta.


Az UEFA döntésére válaszul más német stadionok, így a berlini, a frankfurti és a kölni a szerdai meccs alatt szivárványos megvilágítást kapnak. Elképzelhető, hogy erre válaszul a Ferencváros meg nemzeti színű megvilágítást kap, legalábbis a klubelnök Kubatov Gábornak tetszik az ultrák által kiötlött kezdeményezés.A színháborúnál komolyabb lépés, hogy kedden 13 uniós ország közös nyilatkozatban ítélte el a magyar homofóbtörvényt, és kérte arra az Európai Bizottságot, hogy mint a szerződések őre, kezdeményezzen jogi lépéseket a magyar kormánnyal szemben.

Az uniós kormányok (pontosabban: Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Spanyolország és Svédország) a múlt héten elfogadott törvénymódosításokat a „hátrányos megkülönböztetés egy súlyos formájának” nevezik, amely „a szexuális irányultságot, a gender-identitást és azok szabad kifejezését célozza, így elítélendő". (hírszerk.)
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS