2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az UEFA döntött: mégsem lesz szivárványszínű a müncheni stadion a német-magyar mérkőzésen

2021. június 22. 10:47, utolsó frissítés: 10:48

Nem fog szivárványszínekbe öltözni a müncheni Allianz Arena a szerdai német–magyar mérkőzés alkalmával, ugyanis az UEFA csak a megbeszélt egységes dizájnt engedélyezi az Eb-helyszíneken.


A Bild információi szerint valószínűleg nem lesz szivárványszínű a müncheni stadion a Németország–Magyarország Eb-meccsen, ez ugyanis ellenkezne az UEFA lefektetett elveivel. Előbb Magyarországon indult online petíció a müncheni stadion szivárványos kivilágításáért, hogy ezzel is tiltakozzanak a melegellenessé eltérített pedofiltörvény ellen.

Az ötlet elég komoly politikai támogatást kapott Bajorországban. Amint beszámoltunk róla Dieter Reiter müncheni polgármester és Markus Söder bajor miniszterelnök, a közelmúltig a Fidesz szövetségesének számító CSU vezére is támogatta a kezdeményezést. Markus Söder bajor tartományi kormányfő újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy „nagyon jó jelnek" tartaná a tartományi főváros stadionjának díszkivilágítását. Az aréna megvilágítása a szivárvány színeivel „társadalmunk szabadságának jele" lenne, ezért „nagyon támogatnám" – mondta a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

A Bild információi szerint, amelyeket a Telex is megírt azonban a magyar–németen mégsem lesz szivárványos kivilágítás, az ugyanis nem felelne meg az UEFA Eb-szabályainak. Ezek alapján a mérkőzéseknek otthont adó 11 stadion kizárólag az UEFA saját színeiben és a házigazda országok színeiben pompázhat.

Ezt erősítette meg a német bulvárlapnak Jens Grittner, a Német Labdarúgó-szövetség szóvivője is: „Az UEFA szabályozza az egységes stadiondizájnt, és jó ok van rá, hogy ehhez tartsuk magunkat. Talán nem feltétlenül kell megváltoztatni a fényeket a szerdai meccsnapon.”

Ahogy korábban megírtuk, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is reagált a müncheni stadion szivárványszínű kivilágítására: károsnak tartja a sport és a politika összekeverését.

Jövő kedden egyébként, amikor Németországban a Pride-hoz hasonló melegjogi felvonulást tartják, az Allianz Arena mégiscsak megkapja a szivárványos kivilágítást, igaz, akkor nem lesz mérkőzés a stadionban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS