2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

„Vegyek virágokat az irodába?” – költségvetés van, de nem alkalmazhat több személyt Kövesi az Európai Ügyészséghez

2021. június 20. 13:31, utolsó frissítés: 13:31

Laura Codruta Kövesi, az Európai Főügyészség vezetője, a Risk & Compliance Journalnak adott interjújában jelezte, hogy június elsejéig már több mint 300 kivizsgálandó esetet regisztráltak, viszont ahhoz, hogy hatékonyan működhessen az ügyészség, még legalább 50 személyt kellene alkalmazzanak: de ehhez nincsenek meg a feltételek – számol be a Hotnews.


Az európai intézvény ügyész-vezetője kitért arra, hogy a Főügyészség kapott egy nagyobb költségvetést, de az nem segít a helyzeten, mivel nem alkalmazhatnak több személyt.

„Mit kellene tegyek, vásároljak több virágot az irodákba? Nem, ezt a költségvetést értelmesen kellene felhasználni. Ebből az összegből több személyt kellene alkalmazni, mivel tényleg több emberre van szükségünk” – mondta Laura Codruta Kövesi, hozzátéve, hogy ehhez viszont nem kapta meg a szükséges engedélyeket, így nem alkalmazhatnak további elemzőket.

Az ügyész arról is beszélt, hogy az intézmény a szabályzata értelmében bárkivel együttműködhet, amennyiben ez hozzásegíti olyan információkhoz, amely olyan elkövetett visszaélésekhez tartozik, amelyekben az Európai Ügyészség hatáskörébe tartoznak. Ennek értelmében bármely magáncég küldhet jelentéseket, értesüléseket, vagy panaszt tehet, erről további tájékoztatás található az intézmény 22 nyelven elérhető honlapján.

Az EU-s alapokat érintő visszaélések kivizsgálása kapcsán elmondta, hogy ezek nem mindig elsődleges ügyek a nemzeti hatóságok számára. Tapasztalata szerint óriási különbségek találhatóak az egyes nemzetállamok között, hiszen vannak olyan EU tagállamok, ahol egy év alatt csak 5-6 esetet vizsgálnak ki, míg más államok akár százat is.

„Meglátásom szerint nem létezik egyetlen tiszta ország sem. Az, hogy egyes államokban nem találtak sok esetet, az nem azt jelenti, hogy tiszták lennének. Lehet egyszerűen csak nem vették észre a visszaéléseket, lehet nem kezelik elsőrendű kérdésnek a jelenséget” – mondta a főügyész, kiemelve, hogy ezen fog változtatni a nemrég létrejött európai intézmény. (Hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS