2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A 32 éves Lina Khan okozhat komoly fejtörést a legnagyobb cégeknek Biden kormánya alatt

2021. június 19. 14:21, utolsó frissítés: 14:21

A várakozással ellentétben a 32 éves Lina Khan lett a kereskedelmi bizottság elnöke, ezzel pedig a giga cégeknek is van mitől tartania.


Khan ugyanis még 2016-ban, a Yale jogászhallgatójaként írta meg az Amazon's Antitrust Paradox című tanulmányt, amely amellett érvelt, hogy a jelenleg alkalmazott monopólium-felfogás miért teljesen alkalmatlan az Amazon és a többi nagy techcég felügyeletére. Tanulmánya szinte azonnal hivatkozási alap lett, pláne azt követően, hogy az utóbbi évekre kristálytiszta lett: a legnagyobb monopóliumok működése jelen formájában gazdasági és társadalmi szempontból is problémás, de a gazdaság egésze számára sem hasznos.

Az Egyesült Államok szenátusa nagy többséggel hatalmazta fel Joe Biden jelöltjét, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak (FTC) tagja lehessen, sokak meglepetésére azonban Biden azt is bejelentette, hogy Khan fogja elnökölni a bizottságot, a korábbi elnök, Rebecca Kelly Slaughter helyett, akit addig a legesélyesebbnek tartottak erre a tisztségre.

Lina Khan mindössze 32 évesen jutott el az egyik legfontosabb amerikai versenyhatósági szerv élére, a meglepetés ellenére viszont nem igazán volt, aki kétségbe vonta volna alkalmasságát.

Khan ugyanis tanulmánya óta a Columbia jogi karának oktatója, és egy ideje már az egyik FTC-tag, Rohit Chopra tanácsadója volt, illetve szakértőként segítette a képviselőház monopolellenes vizsgálóbizottságának munkáját, ami tavaly marasztalta el váratlanul keményen a Google, az Apple, az Amazon és a Facebook terjeszkedését.

A Bloomberg felidézi, hogy az öt fős bizottságtól már régóta agresszívebb fellépést sürgetnek a nagy techcégek monopóliumaival szemben. Khan ráadásul elég nagy mozgásteret kap majd abban, hogy kik vegyenek részt a cégek által elkövetett esetleges visszaélések kivizsgálásában, így egybehangzó vélekedések alapján tényleg érdemi fellépésre lehet számítani az FTC részéről. (bloomberg/444)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS