2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Putyin és Biden: egy nukleáris háborúnak nincsenek győztesei

2021. június 16. 21:44, utolsó frissítés: 2021. június 17. 10:42

Egy nukleáris háborúnak nincsenek győztesei - mondta Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök a szerdai genfi csúcstalálkozón a hadászati stabilitásról kiadott közös közleményben.


"Ma megerősítjük elkötelezettségünket azon elv mellett, hogy a nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, és ilyen háborút soha nem szabad azt kirobbantani" - hangsúlyozta a Kreml sajtószolgálata által ismertetett kommüniké.

A közlemény szerint két ország nukleáris fegyverzetellenőrzés iránti elkötelezettségének bizonyítéka a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött Új START-szerződés közelmúltbeli meghosszabbítása.

"E célok elérése érdekében Oroszország és az Egyesült Államok hamarosan átfogó kétoldalú párbeszédet indít a stratégiai stabilitásról, amely érdemi és erőteljes lesz" - hangzott a dokumentum.

A csúcstalálkozót követően a két államfő külön-külön tartott sajtótájékoztatót. Előbb az orosz elnök válaszolt az újságírók kérdéseire. Valgyimir Putyin kijelentette, hogy visszatér állomáshelyére a washingtoni orosz nagykövet, Anatolij Antonov és a moszkvai amerikai nagykövet, John Sullivan.Elmondta, hogy a két külügyminisztérium széleskörű tárgyalásokat indít. A felek megállapodtak, hogy konzultációkat kezdenek a kiberbiztonságról is. Putyin a tárgyalásokat konstruktívnak nevezte, amelyeken nem volt ellenséges a hangulat. Közölte, hogy a felek igyekeztek megérteni egymás álláspontját. Putyin "nagyon konstruktív" és "kiegyensúlyozott" politikusnak nevezte az amerikai elnököt.

Az orosz elnök szerint Biden egyetértett azzal, hogy az ukrajnai rendezés alapját csakis a minszki megállapodások képezhetik. Azt mondta, hogy az ukrán NATO-tagság kérdéséről csak érintőlegesen esett szó.

Tudatosan cselekedett úgy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus, hogy őrizetbe vegyék

- mondta a börtönben lévő kritikusával kapcsolatban az elnök. Szerinte Navalnij - akit csak "kétszer elítélt személyként" és "állampolgárként" emlegetett - szándékosan sértette meg a törvényt azzal, hogy a felfüggesztett börtönbüntetése alatt nem jelentkezett az rendőrségi ellenőrzésen, s tudatosan tért haza külföldről úgy, hogy tudta: körözést adtak ki ellene. Elmondta, hogy Navalnij ügye Biden kezdeményezésére kerül szóba a csúcson.

Az ABC News újságírójának a kérdésére, amiben a börtönben ülő politikai ellenfelek helyzetét firtatta, Putyin az Alekszej Navalnij és a hozzá hasonló kritikusainak büntetését a Capitolium januári ostromában résztvevőkhöz hasonlította. Az orosz elnök állítása szerint a tüntetők is „politikai követelésekkel” mentek a Capitoliumba, és ezt követően kerültek börtönbe.

A Guardian megjegyzése szerint ez a helyzet teljes félremagyarázása, amivel az orosz elnök csak ki akarta kerülni, hogy válaszoljon a számára kényes kérdésre. Míg Navalnij és támogatói Oroszországban a szabad és tisztességes választásokért küzdenek, addig a Capitolium ostromlói egy szabad és tisztességes választás eredményét próbálták megdönteni.

A Guardian beszámol Biden sajtótájékoztatójáról is, amelyet a Putyiné után tartott.

"Világossá tetten számára, hogy Oroszországra nézve pusztítók lennének a következményei"

- válaszolta Biden arra a kérdésre, hogy milyen hatással lenne az amerikai-orosz kapcsolatokra, ha Alekszej Navalnij ellenzéki vezető a börtönben meghal. Putyin nem volt hajlandó garantálni Navalnij biztonságát a börtönben. Biden ugyanakkor elutasította az orosz elnök példáját, amelyben Navalnijt a Capitolium elleni tüntetőkhöz hasonlította. "Szerintem nevetséges az összehasonlítás" - mondta."Rámutattam neki, ha megsértik az alapvető normákat, válaszolni fogunk" - mondta az amerikai elnök azzal kapcsolatban, hogy miként reagálna az adminisztrációja, ha orosz kibertámadás történne az Egyesült Államok infrastruktúrája ellen.

Ukrajnával kapcsolatban Biden elmondta, hogy kifejtette adminisztrációjának „rendíthetetlen elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területi integritásával kapcsolatban”. Az elnök a csúcs hangulatát pozitívnak minősítette, és úgy érzi, hogy sokat értek el a mai találkozón. Úgy nyilatkozott, hogy a három órás - a Fehér Ház által vártnál valamivel rövidebb - találkozón nem hangzottak el fenyegetések. (mti/guardian)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS