2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Portugália az első tagállam, amelynek Európai Bizottság jóváhagyta a helyreállítási tervét

2021. június 16. 18:33, utolsó frissítés: 18:33

Az Európai Bizottság szerdán - elsőként a 27 tagállam tervei közül - elfogadta és pozitívan értékelte Portugáliának a koronavírus-járvány okozta válság utáni helyreállítási programját. Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke szerdán kezdte meg európai körútját, hogy személyesen tárgyaljon a tervekről az összes tagállami vezetővel. Elsőként Portugáliába látogatott.


Portói sajtótájékoztatóján a bizottság elnöke kijelentette: "a terv egyértelműen, megfelel az bizottság által támasztott szigorú feltételeknek, hozzájárul továbbá a gazdaság megreformálásához és portugál nép jobb jövőjének megteremtéséhez."

Amennyiben a tagállami kormányokat tömörítő Tanács is jóváhagyja a tervet, Portugália 13,9 milliárd euró támogatást és 2,7 milliárd euró hitelt kap, hogy véghez vigye a programjában előirányozott gazdaságösztönző intézkedéseket és reformokat.

Portugália terve a kapott összeg 38 százalékát fordítja az éghajlati célkitűzéseket támogató intézkedésekre. Ez magában foglalja az épületek energiahatékonyságának növelését célzó nagyszabású felújítási program finanszírozására irányuló beruházásokat, illetve az energiahatékonyság és az alternatív energiaforrások ipari folyamatokban történő felhasználásának előmozdítását. A portugál kormány továbbá 22 százalékot kíván beruházni a digitális átmenetet támogató intézkedésekre.

A Tanácsnak négy hét áll rendelkezésére, hogy elfogadja a portugál tervet. A tanácsi jóváhagyás lehetővé teszi 2,2 milliárd euró előfinanszírozás folyósítását Portugália számára. Ez a Portugália számára elkülönített teljes összeg 13 százalékát teszi ki.

A Next Generation EU nevű, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó újjáépítési mentőcsomag 672,5 milliárd eurót (mintegy 229 ezer milliárd forint) biztosít a beruházások és a reformok támogatására 2018-as árakon számolva. Az összeg 312,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból és 360 milliárd eurókölcsönből tevődik össze.

Az eszköz keretében kidolgozott tervek megközelítőleg 40 százalékának az éghajlat-politika és a biológiai sokféleség általános érvényesítéséhez, a források legalább 20 százalékának pedig az európai digitális stratégiához és a digitális egységes piac megvalósításához kell hozzájárulniuk. A források legalább 7 százalékát hat európai prioritáshoz - a zöldpolitikához, a digitális átálláshoz, a gazdasági kohézióhoz, a termelékenységhez és a versenyképességhez, a társadalmi és területi kohézióhoz, valamint az intézményi ellenállóképesség finanszírozásához - kapcsolódó beruházási és reformintézkedésekre kell fordítani. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS