2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sokkoló brit jelentés: nagyon elterjedt az iskolákban a nemi erőszak kultúrája

2021. június 11. 15:25, utolsó frissítés: 15:25

A szexuális zaklatás mindennapossá vált az Egyesült Királyságban a diákok körében, tízből kilenc lány arról számolt be, hogy rendszeresen ki vannak téve szexista gyalázkodásnak, és kapnak szexuális jellegű képeket és videókat, vagy tanúi voltak annak, hogy társaik ilyen tartalmakat küldözgetnek. A lányok háromnegyedét ugyanakkor gyakran vagy időnként érte olyan nyomás társaik részéről, hogy magukról ilyen jellegű képet küldjenek. Közel 80%-uk pedig azt tapasztalja, hogy a középiskolákban és az egyetemeken a diákokat gyakran vagy néha szexuálisan bántalmazzák.


A brit tanfelügyelőség (Ofsted) csütörtökön közzétett jelentése sokkolta a nagy-britanniai közvéleményt, mivel igazolta, hogy a nemi erőszak kultúrája nagyon elterjedt az iskolákban.

A kormány még áprilisban kérte fel az Ofstedet, hogy vizsgálja meg a helyzetet, miután az Everyone’s Invited nevű online platformon több mint 16 ezer tinédzser osztotta meg történetét az iskolai bántalmazásról és szexuális visszaélésről.

Miután a tanfelügyelők 32 állami és magániskolát, középiskolát látogattak meg, és 900 hallgatóval beszélgettek, megállapították, hogy a fiatalok és gyermekek gyakran nem látják értelmét az ilyen incidensek jelentésének, mert ezt mindennapos, "normális" tapasztalatnak tekintik.

"Sok tanár és iskolaigazgató alábecsüli e problémák nagyságát" - véli az Ofsted.

"Megdöbbentett a jelentés" - mondta Amanda Spielman, az Ofsted főfelügyelője közleményében. "A szexuális zaklatásokat soha nem szabad normálisnak tekinteni, és ezek nem történhetnek meg iskoláinkban és főiskoláinkban" - tette hozzá.

Az oktatási személyzetnek jobban képzettnek kell lennie, és az iskoláknak javítaniuk kell a bejelentési mechanizmusokon, valamint büntetniük kell az elkövetőket - javasolta Ofsted.

A testület arra is felszólította a kormányt, hogy foglalkozzon az online zaklatás és visszaélés kérdésével, és azzal a problémával is, hogy a gyermekek könnyedén hozzáférhetnek pornográf anyagokhoz.

Gavin Williamson oktatási miniszter a Twitteren közzétett üzenetében nagyon aggasztónak nevezte a jelentés által vázolt helyzetet. Azt ígérte, a kormány kiegészítő támogatást nyújt az iskolák személyzete számára a diákok védelme érdekében, útmutatót ad a szexuális nevelés és egészségügyi oktatás terén, valamint októberig tovább finanszírozza a gyermekek számára létrehozott segélyvonalat.

Soma Sara, az Everyone’s Invited alapítója elmondta, 2016-ban már országos jelentés készült a parlamentben a problémáról hasonló eredményekkel, ám akkor nem történt semmi. Mi a garancia, hogy most eljön a változás ideje? - tette fel a kérdést.

A mozgalom június 10-én közzétette annak a közel háromezer brit oktatási itnézménynek a nevét, ahol a hozzájuk beérkező túlélő-történetekben szereplő visszaélések előfordultak.Ha bántalmazás áldozata vagy, fordulhatsz segítségért, információért a Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Intézetekhez. Ezen a linken kikeresheted, hol található a hozzád legközelebbi székhely.

(g4media, theguardian.com, hírszerk)


Kiemelt kép: Ulrike Mai képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS