2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Humanitárius vészhelyzet az etiópiai Tigré tartományban

2021. június 11. 08:52, utolsó frissítés: 09:07

Az Európai Unió és Egyesült Államok csütörtökön közös nyilatkozatban hívta fel a figyelmet az etiópiai Tigré tartományt fenyegető humanitárius vészhelyzetre.


Az amerikai nemzetközi fejlesztési hivatal és az Európai Bizottság közleményében rámutatott, hogy immár hét hónapja zajlik fegyveres konfliktus a régióban, ami mintegy 400 000 ártatlan embert sodort az éhínség és az életveszély szélére. Az aláírók emlékeztettek, hogy a 1980-as években, a kelet-afrikai országban közel egymillió ember halt éhen a nemzetközi élelmiszersegélyek eljuttatásának akadályozása miatt.

Mindez egyben megakadályozza, hogy segítsenek a legkiszolgáltatottabbaknak, különösen az elzárt vidéki területeken élőknek, ahol a válság a legsúlyosabb.

Az etióp hadsereg és a fegyveres csoportok továbbá rendszeresen fosztogatják a segélyszállítmányokat, a régióban elterjedt a szexuális erőszak, és az etnikai indíttatású gyilkosságok.

A Channel 4 tudósítója márciusban készített riportot a tartományban, ahol az egymással rivalizáló fegyveres erők mindegyike követ el súlyos bűncselekményeket. Háborús eszközzé vált a nemi erőszak, az elkövetőket nincs aki felelősségre vonja, nem működik a rendőrség, sem a bíróságok. "Mindenki azt csinál, amit akar", magyarázza egy nemi erőszak túlélőit kezelő klinika orvosa, aki arról is beszél, a nők általában gyalog, saját lábukon érkeznek több nappal azután, hogy megerőszakolták őket, legtöbbük súlyos sérüléseket és fertőzéseket is kapott támadóitól.Az EU és az USA hangsúlyozza, a hadviselés ilyen módszerei súlyosan sértik a nemzetközi humanitárius jogot, és sürgetik a konfliktusban részt vevő feleket, hogy haladéktalanul állapodjanak meg tűzszünetben, és könnyítsék meg a segélyszállítmányok hozzáférhetőségét.

Felszólították továbbá az etióp és eritreai hatóságokat, hogy korábbi kötelezettségvállalásuknak megfelelően biztosítsák az eritreai fegyveres erők azonnali kivonulását Etiópiából.

A tigréi kormánypárt, a Tigré Népi Felszabadítási Front (TPLF) és az etióp kormányzat közötti konfliktus 2020. november 4-én eszkalálódott polgárháborúvá, amikor a tigrinya párt egyoldalúan kikiáltotta a tartomány elszakadását Etiópiától. (mti, hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS