2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Betelt a pohár a németeknél, elegük lett Magyarország EU-s vétóiból

2021. június 07. 17:20, utolsó frissítés: 17:20

Elege lett a német kormánynak az Európai Unió csak egyhangúlag meghozható határozataiból, miután néhány ország, elsősorban Magyarország, számos külpolitikai döntést egyedüliként vétózott meg.

Ezért sürgetni kezdte az Európai Uniót, hogy hagyjon fel az EU tanácsában egyhangúlag hozott határozatokkal. Németország azt szeretné elérni, hogy a külpolitikában többségi legyen a döntéshozatal.

Heiko Maas, német külügyminiszter azt nyilatkozta a Le Figaronak, hogy szerinte elfogadhatatlan, hogy egyesek vétójoggal megbénítják az EU külpolitikáját. Azok, akik ezt teszik, rövidebb vagy hosszabb távon Európa egységével játszanak.

Magyarországot több alkalommal bírálták amiatt, hogy blokkolta az izraeli-palesztin konfliktusról szóló európai uniós döntéseket, valamint az afrikai, csendes-óceáni és karibi országokkal kötött kereskedelmi megállapodásokat.

Korábban Miguel Berger, a német külügyminisztérium államtitkára például azért bírálta Magyarországot, mert az EU hongkongi válságra adott reakcióját is vétóval akadályozta meg. (digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS