2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ferenc pápa megszólalt a kanadai iskolai tömegsír ügyében: el kell határolódnunk a gyarmatosítóktól

2021. június 07. 01:19, utolsó frissítés: 01:21

Szomorúsággal és fájdalommal töltötte el Ferenc pápát a hír a kanadai egykori katolikus iskolában feltárt tömegsírról - erről a pápa maga beszélt a vatikáni Szent Péter téren zarándokoknak és turistáknak. Ez az első alkalom, hogy a pápa megszólal a kanadai őslakosok gyerekeinek erőszakos beolvasztását célzó katolikus iskolarendszer súlyos visszaéléseit leleplező botrányban. Ferenc pápa sürgette a kanadai politikai és egyházi vezetőket, működjenek együtt a kutatókkal, derüljön fény a történtekre, és keressék a megbékélés és gyógyulás útját.


Két napja Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kijelentette, a katolikus egyháznak vállalnia kell a felelősséget a történtekért, hiszen a legtöbb iskolát egyházi fennhatóság alatt vezették.

Az őslakos gyerekeket szüleik kultúrájától elidegenítő, átnevelő jellegű iskolák 1831 és 1996 között működtek Kanadában. Becslések szerint mintegy 150 ezer gyereket szakítottak el ily módon családjuktól, törzsüktől, közösségüktől és kultúrájuktól. A kanadai kormány 2015-ben "kulturális genocídiumnak" nevezte a történteket, és elismerte, hogy ezekben az intézményekben elterjedt volt a gyermekek elleni fizikai és szexuális bántalmazás, és a gyermekeket megverték, ha anyanyelvükön beszéltek.

A generációkat traumatizáló iskolák történelmének újabb sötét fejezetére derült fény, amikor múlt hónapban a Kamloopsban lévő volt iskola udvarán 215 gyermek maradványait tartalmazó tömegsírt tártak föl. Rosanne Casimir őslakos törzsi vezető nyilvános bocsánatkérést vár el a katolikus egyháztól - ám egyelőre Ferenc pápa nem tett ilyen gesztust. Ugyanakkor leszögezte, az ügy újabb emlékeztető arra nézve, hogy el kell határolódnunk a gyarmatosítók modelljétől, és ahelyett a párbeszéd, valamint "Kanada fiai és lányai mindegyikét megillető jogok és kulturális értékek kölcsönös elismerése" útját követnünk, mondta Ferenc pápa.

A The Guardian megjegyzi, Ferenc pápa már bocsánatot kért az egyház amerikai gyarmatosításban betöltött szerepéért, ugyanakkor a külön a közösségekhez címzett bocsánatkéréseket többnyire közvetlen módon, a helyszíneken tett látogatásain nyilvánította ki. 2015-ben Bolíviában például bocsánatot kért "azért a rengeteg súlyos bűnért, amit Isten nevében az amerikai őslakosok ellen" követtek el. Egyelőre nem tudni, mikor utazna a pápa Kanadába. (theguardian)

Kiemelt kép forrása: Indian Residential School History and Dialogue Centre

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS