2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ezrek tüntettek a Fidesz és a kínai Fudan egyetem ellen Budapesten

2021. június 05. 18:42, utolsó frissítés: 2021. június 06. 01:29

Frissítés:


Karácsony Gergely arra kérte a kormánypárti szimpatizánsokat, gondolják át, a magyar kormány által lekommunistázott és lelibernyákozott emberek nem állnak-e közelebb hozzájuk, mint a saját kormányuk. Szerinte az a cél, "hogy megmutassuk, nem a miniszterelnöknek van országa, hanem az országnak van miniszterelnöke". A kormány sokkal gyengébb, mint amilyennek látszik. Aki erőszakos, az soha nem lehet erős – jelentette ki Karácsony, aki végül arra kérte az összegyűlteket, hogy vegyenek részt Fudanról szól konzultáción, vegyenek részt az előválasztáson, menjenek el szavazatszámlálónak, hogy „a legkisebb falvakban se lehessen elcsalni a választást”, majd pedig menjenek el szavazni 2022-ben.

A tüntetés - amelyen számos ellenzéki politikus és szinte minden ellenzéki párt jelen volt valamilyen formában - ezt követően hivatalosan véget ért. (telex)

Karácsony Gergely: A Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága

Karácsony Gergely szerint a Kossuth téren összegyűlt tüntetők olyanok, mint a Tienanmen téri kamasz fiú, aki két szatyorral a kezében megállította a tankokat.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy nem a kínai emberek, nem is Kína, és pláne nem a Budapesten élő kínaiak ellen tüntetnek. A mai demonstráción a Diákváros mellett, és a Fudan egyetem ellen tüntetnek. „Amit akarunk, az a Diákváros, amit pedig nem akarunk, az az 500 milliárd forintból megépülő kínai elitegyetem; ilyen egyszerű ez” – mondta Karácsony.

Szerinte 500 milliárd forintból „csodálatos dolgokat lehetne csinál Magyarországon”, például „egyszer és mindenkorra fel lehetne számolni a gyermekszegénységet”, vagy „Jakab Péter ötvenezerszer mondhatná Kövér Lászlónak azt, hogy ficsúr a parlamentben”.

A Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága – jelentette ki a politikus. Szerinte a Fudan-ügy „leleplezi azt, hogy minden szavuk hazugság”, és hogy a Fidesznek semmi sem szent.


„Üzenjünk Pekingnek úgy, hogy azt Felcsúton is meghallják”

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint sokan kérdezik, miért megy bele a kormány egy ilyen üzletbe. A polgármester szerint a kínai fél 340 milliárdos ajánlatot tett, Palkovicsék mégis 550 milliárd forintból építenék meg a Fudant; a köztes összeg alkotmányos költség, amit zsebre akarnak tenni.A polgármester Orbán Viktor szavazói hoz is szólt, Baranyi furcsállja, hogy a fideszesek Orbánt a pálfordulásai ellenére is támogatják. Felemlegette, hogy míg Orbánék szerint Gyurcsány és Bajnai főbűne az ország eladósítása volt, ehhez képest a Budapest-Belgrád vasútvonal és a Fudan megépítéséhez annyi kínai hitelt vennének fel, ami kisebb országokat képes adósrabszolgaságba taszítani. Ha megvalósul a terv, a kormány 1200 milliárd hitelt venne fel Kínától.

----------------------------------------------------------------------------

Frissítés:

A színpadon elsőként a tüntetés szervezője, Jámbor András beszélt. Kifejezte reményét, hogy jövőre kormányváltás lesz, de azt mondta, azért addig is sok az ellenzék dolga. Például hogy megakadályozzák, hogy a Fudan kampusza megépüljön. "Ha kell, odaláncoljuk magunkat, de ez a terv így nem fog megvalósulni" - mondta.

---------------------------------------------------------------------------

A tiltakozó demonstrációt Jámbor András baloldali aktivista, a Mérce egykori főszerkesztője hirdette meg, aki korábban volt LMP-s és párbeszédes aktivista is, jelenleg pedig a Karácsony-féle Városházán dolgozik.

Elmondta: semmilyen formában nem ért egyet a Fudannal kapcsolatos tervekkel. Több bejelentett tüntetésük is van, így addig folytatják a tiltakozást, míg el nem érik céljukat. Azt is kifejtette, szerinte nemcsak a Fudan miatt tüntetnek ma sokan, hanem minden olyan dologért, ami ellen az elmúlt időszakban nem volt alkalom tiltakozni. Említette az egyetemek kiszervezését magánalapítványokba, illetve hogy a kormány szinte semmilyen valós segítséget nem nyújtott a bajba jutott vállalkozásoknak a világjárvány idején.

A tüntetők az Andrássy úton a Kodály körönd metrómegálló valamint a Hősök tere között gyülekeztek, a több ezres tömeg 17:40-kor indult el a Kossuth-térre.A tüntetésen ott vannak a Párbeszéd, az LMP, a Momentum és a Magyar Szocialista Párt politikusai is.

Amint arról beszámoltunk, Budapesten utcák átnevezésével tiltakozott pár napja az ellenzék a kínai Fudan Egyetem ellen. Ferencváros önkormányzata úgy döntött, hogy átnevezi azokat az utcákat, amelyek azt a területet határolják, ahol a magyar kormány tervei szerint a Fudan Egyetem megépül. A Hídépítő utcát pl. Dalai Láma utcának, a Helyi Kikötő utat pedig Ujgur Mártírok útjának hívják.

Míg a magyar kormány tagjai a Telexnek úgy nyilatkoztak, hogy az utca-átnevezési akció "vicces", a kommunista párt által vezetett Kína eléggé berágott miatta. A hivatalos kommunikáció szerint Kína "megveti az akcióban részt vevő politikusokat".

A kínai elit egyetem magyarországi kampuszát kínai hitelből, vagyis a magyar adófizetők pénzéből építené fel a kormány, a diákok nagy része pedig szintén kínai lenne.

A tüntetés programja szerint a parlament előtt több beszéd is lesz, íme a felszólalók:

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere
Bereczki Áron, Hallgatói Szakszervezet
Gede Márton és Őze Sándor aktivisták, lakhatási szervezetek nevében (A Város Mindenkié, Utcáról Lakásba Egyesület, Utcajogász)
Jámbor András, a Mérce volt főszerkesztője, országgyűlési képviselőjelölt Budapest 6-os számú választókörzetében Józsefvárosban, Ferencvárosban, a József Attila-lakótelepen, a tüntetés szervezője
Karácsony Gergely főpolgármester, előválasztási miniszterelnök-jelölt

Az ellenzékhez közeli Republikon Intézet mérése szerint a kormány Fudannal kapcsolatos tervei széles körben ismertek, azokat pedig a megkérdezettek kétharmada elutasítja.

Politikai hisztériakeltésnek nevezte viszont a kínai Fudan Egyetem elleni tüntetést az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, szerinte alaptalan pletykák és sajtóinformációk miatt tiltakoznak a szervezők.


Schanda Tamás
budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a tiltakozásnak azért nincs értelme, mert még csak a tervezésnél tart a folyamat. Sem a költségekről, sem a megvalósításról nincs döntés, csak 2022 második felében várható, elfogadott tervek birtokában – tette hozzá. (telex.hu, 444.hu, MTI, hírszerk.)

(cikkünk frissül)

Fotók: Szabó Tímea országgyűlési képviselő (Párbeszéd) Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS