2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Erdogan: Törökország újabb 135 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt

2021. június 05. 10:33, utolsó frissítés: 10:33

A török Fatih fúróhajó újabb földgázkészletet, ezúttal 135 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt, amellyel a térségben eddig felfedezett mennyiség 540 milliárd köbméterre emelkedett - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken az ország északi részén található Zonguldak városában.


A Fatih 2020. július 20-án kezdte meg próbafúrásait a később Sakarya gázmezőnek elnevezett területen, amely mintegy 150 kilométerre északnyugatra fekszik Zonguldaktól. A most bejelentett készletre a gázmező Amasra-1 megjelöléssel ellátott övezetében bukkantak rá.

Erdogan pénteken ismertette: három lépésben tervezik a szárazföldre szállítani a földgázt. Első lépésként kitermelő rendszert telepítenek a tengerfenékre, majd felépítik a szárazföldi feldolgozóállomást, végül pedig lefektetik a kettőt összekötő vezetéket.

Törökország azon dolgozik, hogy 2023-ban - a köztársaság kikiáltásának 100. évében - használatba helyezze a fekete-tengeri földgázt - jelezte ismét a török elnök, hozzátéve, hogy további jó híreket vár a térségből.

A hasonló felfedezések elősegíthetik Törökország földgázfüggőségének csökkenését Oroszországtól, Irántól és Azerbajdzsántól.

Az Anadolu török állami hírügynökség közlése szerint a fekete-tengeri gázkészlet 2027-re vagy 2028-ra a kis-ázsiai ország szükségleteinek 30 százalékát tudja fedezni. (MTI)

Fotó: Jan-Rune Smenes Reite/Pexels

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS