2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az EU nem engedi be a légterébe a fehérorosz repülőket

2021. június 04. 17:05, utolsó frissítés: 17:07

Az Európai Unió pénteken úgy határozott, hogy megtiltja a belarusz légitársaságok számára az EU-s légtérben való közlekedést, illetve véglegesítettek minden Fehéroroszországgal szembeni új gazdasági szankciót is - írta meg az AFP, melyet a Digi24 szemlézett.


Még május végén több európai vezető kezdeményezte, hogy újabb szankciókkal illessék Alekszandr Lukasenka országát, ezt szentesítette június 4-én az EU 27 tagállama. A döntéshez hozzájárult az a legfrissebb felvétel is, amelyen látható, hogy Roman Prataszevics újságíró-aktivistát kényszerűségből tették az állami televízió kamerái elé, és ahol az elnököt dicsőíti.

A sajtóinformációk szerint a szombaton hatályba lévő szankciók elsősorban a belarusz állami légitátrsaságot célozzák, amelynek főleg szimbolikus jelentése van a május 23-án eltérített Ryanair repülőgép esetét illetően, amikor a fentebb említett aktivistát és orosz állampolgárságú barátnőjét letartóztatták.

A szankciók sorához tartozik továbbá, hogy az európai légitársaságok sem repülnek a fehérorosz légtérbe.

A sajtóinformációk szerint a repülő eltérítésében közreműködő tisztviselők, illetve más, az ellenzéki erők elfolytásában szerepet vállaló személyeket is külön szankcionálják, mégpedig a vízumok eltörlésével , illetve az Európai Unió területén tartott aktívák lefagyasztásával. (Digi24)

Nyitókép: a Belavia Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS