2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyarország ismét Kínának kedvez: újabb uniós nyilatkozatot vétózott meg Hongkong ügyében

2021. június 04. 13:50, utolsó frissítés: 14:29

Magyarország ismét megvétózta az EU készülő nyilatkozatát Hongkong ügyében. Erről a német külügyminisztérium államtitkára számolt be a Twitteren.


Miguel Berger emlékeztetett arra, hogy Magyarország három hete az EU közel-keleti tűzszünetet sürgető nyilatkozatát is blokkolta.Az államtitkár a Twitteren arról is írt, hogy a közös uniós külpolitikát nem lehet a blokkolás elvén működtetni. "Komoly vitára van szükség azért, hogy kezelni tudják a nézeteltéréseket és ennek ki kell terjednie a minősített többségi szavazás bevezetésére is" - írta Miquel Berger.

Egy forrás az Euronewsnak azt mondta: az ügy csütörtökön került terítékre az EU Ázsia-Óceánia Munkacsoportjában, ahol a Külügyi Szolgálat egy újabb nyilatkozatra tett javaslatot. Az ebben foglaltak tartalmával 26 tagállam egyetértett, Magyarország viszont ellenezte azt.

Az EU korábban is bírálta a Hongkongban bevezetett választási törvényt, amely túlzott befolyást enged a pekingi kormánynak, és veszélyezteti a politikai pluralizmust. (euronews.com, hírszerk.)


Fotó: Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS