2024. június 23. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Igazi „nagyvad” a Kövesi-féle Európai Ügyészség egyik első gyanúsítottja. Andrej Babis cseh kormányfő ügyeit vizsgálják

2021. június 04. 12:19, utolsó frissítés: 12:19

Kedden, június 1-jén kezdte meg a tevékenységét az Európai Ügyészség (EPPO), és máris egy magas rangú politikus korrupciós ügyeit kezdik el vizsgálni. A volt román DNA-vezér, Laura Corduța Kövesi által vezetett európai vádhatóság Andrej Babis cseh kormányfő tevékenységét világítja át.


Az országa ötödik leggazdagabb emberének számító Babis esetén felmerült ugyanis a gyanú, hogy miniszterelnöki befolyását felhasználva juttatta közpénzből támogatáshoz a saját cégeit. Ez ügyben egyébként az Európai Bizottság már lefolytatott egy vizsgálatot, és megállapította, hogy Babis "kettős minőségben" járt el a támogatások kapcsán.

A kormányfő ugyanakkor azt állítja, hogy a tulajdonában levő Agrofert holdingot, mely zöldség, gyümölcs és vegyi anyagok forgalmazásával, valamint lapkiadással foglalkozik, 2017-ben átadta vagyonkezelő alapoknak. Tehát nem állnak meg a lábukon a korrupcióra, illetve a hivatali visszaélésre vonatkozó vádak.

Andrej Babis és Laura Codruța Kövesi. Forrás: FacebookAndrej Babis és Laura Codruța Kövesi. Forrás: Facebook


Az EB szerint azonban Babis befolyása megmaradt a holding fölött, és továbbra is ő hozza a legfontosabb döntéseket. Épp ezért azt állítják, hogy a cégnek nem lett volna szabad 2017-től támogatásokat felvennie, illetve azt akarják elérni, hogy a közpénzből kapott szubvenciók összegét fizesse vissza.

Babis ellen a parlamenti ellenzék egyébként csütörtökön egy bizalmatlansági indítványt is benyújtott a feltételezett korrupciós ügyei, illetve a rossz járványkezelés miatt. A szavazatok többségét azonban nem sikerült megszerezni, így a kormányfő megúszta a megbuktatására irányuló akciót.

"Senki külföldi ne szóljon bele a mi dolgainkba. Nem akarjuk, hogy az Európai Parlament, ezek a zöld fanatikusok vezessék az országunkat" - hangoztatta Babis csütörtökön a cseh parlament plénuma előtt. (agerpres, hírszerk.)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS