2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A belarusz hatóságok előálltak egy újabb videóval, amelyben bűnösnek vallotta magát Prataszevics

2021. június 04. 09:57, utolsó frissítés: 09:57

Bűnösnek vallotta magát és a hatóságokkal való együttműködést ígért a Belaruszban letartóztatott ellenzéki aktivista, Raman Prataszevics. A férfit egy Athénból Vilniusba közlekedő repülőjáratot eltérítve és földre kényszerítve fogták el a belarusz rendőrök egy héttel ezelőtt. Azóta a Nexta nevű ellenzéki csatorna vezetője egy rendőrségi fogdában várja sorsa jobbra fordulását. Az állami televízióban két részes beszélgetést sugároztak vele, az ellenzék szerint kikényszerített vallomásokról van szó. Az első részt szerdán, a másodikat csütörtökön mutatták be.


A fehérorosz ellenzéket Varsóból irányítják, és tevékenységét a litván adófizetők pénzéből finanszírozzák – azt állította a vele készített börtöninterjú csütörtökön sugárzott második részében a fehérorosz ellenzéki aktivista.

Az ONT fehérorosz állami televízió által sugárzott, dokumentumfilmnek szánt beszélgetés második részében Prataszevics elmondta, hogy bűnösnek vallotta magát az Alekszandr Lukasenko elnök elleni tüntetések szervezésében és a közrendet sértő cselekmények előkészítésében a fehérorosz büntető törvénykönyv 342. cikkelye alapján.

Az első rész sugárzása után a Viaszna (Tavasz) fehérorosz emberi jogi szervezet azt közölte, hogy fenyegetés hatására készült az interjú az ellenzéki újságíróval.

Mindent, amit Prataszevics mondott, minimum lelki fenyegetéssel és az ellene felhozott igazságtalan, de igen súlyos vádak hatása alatt értek el – mondta Alesz Beljacki, a Viaszna igazgatója.

A minszki hatóságok által szélsőségesnek nyilvánított ellenzéki Nexta telegram-portál volt főszerkesztője a csütörtökön adásba került második részben azt mondta, hogy tevékenységével hozzájárult ahhoz, hogy az utcákon zavargások törtek ki az Alekszandr Lukasenko államfő újraválasztásával zárult tavaly nyári elnökválasztás után. A voksolást a fehérorosz ellenzék szerint elcsalták.

A börtöninterjúban Prataszevics kijelentette, hogy a fehérorosz ellenzék minden lépését a varsói „Fehérorosz Ház” irányítja Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökön keresztül.


Részletesen beszélt arról, hogy

az emigrációba vonult Szvetlana Tyihanovszkaja fehérorosz ellenzéki vezető tevékenységét a litván adófizetők finanszírozzák, valamint az ügyben érdekelt üzletemberek.

A litván adófizetők a saját zsebükből tartanak fenn egy külföldi politikust. Emellett persze magánjellegű szponzorok is vannak. Magánvállalkozók, az üzleti elit képviselői és így tovább – mondta.

A harmadik (forrás) pedig a diaszpóra pénzügyi támogatása. Vagyis számos finanszírozási forrás áll rendelkezésre – tette hozzá.

A műsort ismertető TASZSZ orosz hírügynökség szerint Prataszevics arról is beszélt, hogy a Nexta Telegram-portálnál azt tervezték, hogy a fehéroroszországi tüntetések aktív részének lecsengése után áttérnek az oroszországi események befolyásolására.

A 26 éves férfi a belarusz állami televízióban közzétett felvételen azt is mondta, hogy jóvá akarja tenni a hibáit, és ezentúl a politikától távol akar élni.

Többen azonban kétségbe vonják a felvételt. A vallomás közzététele előtt pár órával a Viasna nevű jogvédő szervezet elítélte a szerintük fenyegetéssel kikényszerített vallomást. A szervezet igazgatója, Alesz Beliacki szerint a felvétel „színtiszta propaganda, aminek semmi köze a valósághoz”. (euronews/MTI/24.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS