2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

„Jóhiszeműen elkövetett hiba” vezetett George Floyd halálához - a minimális büntetést kéri az elítélt rendőr

2021. június 03. 10:03, utolsó frissítés: 10:03

Szabadlábra helyezés vagy 30 év börtön? Nagyon távol áll egymástól az, amit a védelem, illetve a vádhatóság kér.


Várhatóan június 25-én dönt a bíróság arról, hogy pontosan milyen büntetést szab ki Derek Chauvin volt rendőrre, akinek tavalyi akciója nyomán meghalt George Floyd. Mint írtuk, az ügyben a 45 éves Chauvint bűnösnek találta az esküdtszék.

Chauvin egy folyamodványban azt kérte, hogy csökkentsék a büntetését egy akkora időszakra, melyet már fogságban letöltött, mivel szerinte "egy jóhiszeműen elkövetett hibáról" volt szó mindössze.

"Alternatívaként Derek Chauvin azt kéri, hogy a bíróság vegye figyelembe az enyhítő körülményeket és a Minnesota államban kiszabható minimális büntetést rója ki rá" - írta az ügyvédje, Eric Nelson. (Ez kb. 12 év börtönt jelentene.)

A védőügyvéd az érvei között megemlítette azt is, hogy a volt rendőr "céltáblává válhat a börtönben". Mint írja, Chauvin "nem volt tudatában annak, hogy mit követ el, a kötelességét teljesítette, segítette rendőrtársait abban, hogy letartóztathassák Geroge Floydot".

"A tett inkább egy jószándékból elkövetett hibának számít, melyet a rendőri felkészültségének és tapasztalatának megfelelően követett el, mintsem egy szándékosan elkövetett törvénytelenségnek" - tette hozzá az ügyvéd.

Az ügyészség ugyanakkor 30 éves börtönbüntetést kér, és Chauvin tettét "gyűlöletes visszaélésnek", "különösen kegyetlen" viselkedésnek nevezi. (agerpres)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS