2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A diktatúra szintet lép: Lukasenko megtiltotta a belaruszoknak, hogy elhagyják az országot

2021. június 01. 18:29, utolsó frissítés: 18:29

Fehéroroszország ideiglenesen megtiltotta állampolgárainak, hogy elhagyják az országot - írta a BBC. A tiltás gyakorlatilag mindenkinek szól, nagyon kevés kivétellel, tehát sok külföldi tartózkodási engedéllyel rendelkező belarusz állampolgár sen hagyhatja el az országot, hacsak nincs állandó lakhelye egy másik országban. Az ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek ugyanúgy megtiltották a kilépést, mint bárki másnak.


A rendelkezés értelmében csak a fehérorosz köztisztviselők, az állami közlekedési vállalatok alkalmazottai, valamint azok jogosultak kilépni Belaruszból, akiknek más országban van a bejelentett állandó lakhelyük.

A BBC hozzáteszi, hogy Alekszandr Lukasenko tavalyi vitatott győzelme óta számos belarusz állampolgár hagyta el az országot. Többen közülük Lengyelországban telepedtek le. Például a május 23-án letartóztatott Raman Pratszevics is több mint egy évig Lengyelországban élt. Az ellenzéki elnökjelölt, Lukasenko fő riválisa, Szvetlana Tyihanovszkaja Litvániába menekült.

A mostani intézkedést a járványhelyzetre hivatkozva tette meg Belarusz, bár sokak szerint más van a háttérben. A BBC emlékeztet arra, hogy Lukasenko nemrég találkozott személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki a fehérorosz gazdaság támogatását ígérte meg neki. ezt követően jelentették be a hatóságok azt is, hogy vád alá helyezik nemcsak Prataszevicset, hanem az orosz állampolgársággal rendelkező Sofia Sapegát, az aktivista újságíró barátnőjét is, akit Prataszeviccsel együtt tartóztattak le.

Nyitókép: Andrew Keymaster, Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS