2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

215 őslakos gyerek maradványait találták meg egy volt katolikus iskola udvarán Kanadában

2021. május 29. 13:05, utolsó frissítés: 13:05

215 gyerek földi maradványait találták meg Kanadában egy őslakosok számára létrehozott egykori bentlakásos iskola területén, a gyerekek között egészen kicsik, háromévesek vagy fiatalabbak is lehettek. A maradványokat egy különleges hanglokátor segítségével találták meg – közölte Rosanne Casimir, a Tk'emlups te Secwepemc nevű őslakos közösség vezetője.


A katolikus egyház által fenntartott létesítmény Kamloops kisváros mellett több mint száz éve nyílt meg azzal a céllal, hogy az őslakosok gyermekeit kényszerrel beillesszék az európai bevándorlók társadalmába. A gyermekek elhunytát a bentlakásos iskola akkori vezetősége nem dokumentálta, bár eltűnésüket az őslakos közösség tagjai jelentették a hatóságoknak.

Egyelőre nem világos, hogy a gyermekek milyen körülmények között haltak meg. Az őslakos közösség bejelentette, hogy a történtek feltárására igazságügyi orvosszakértőkkel és a helyi múzeumokkal szorosan együtt fognak működni. Az előzetes vizsgálati jelentést júniusban várják – írja az MTI nyomán az Index.

Az 1890-ban megnyitott bentlakásos iskolában az 1950-es években mintegy ötszáz diák tanult. Az intézményt 1978-ban zárták be.

A helyi őslakos közösség szerint 1910-ben a kamloopsi iskola akkori vezetője arra panaszkodott, hogy a kormány nem biztosít elég forrást a diákok megfelelő élelmezésére. Ez persze nem azt jelenti, hogy az iskola diákjai éhen haltak volna, de felveti ennek gyanúját.

A 19. század végén 139 hasonló létesítmény nyílt a kanadai kormány megbízásából. Az észak-amerikai országban 1874-től kezdődően mintegy 150 ezer indián, mesztic és inuit gyereket szakítottak el családjuktól és kultúrájuktól, és zártak bentlakásos iskolába. Sokukat bántalmazták, illetve nemi erőszaknak estek áldozatul. Eddigi kutatások szerint mintegy 4100-an hunytak el a bentlakó gyerekek közül.

Számos kanadai őslakos közösség a több nemzedék életét meghatározó létesítményeket teszi felelőssé a jelenlegi társadalmi problémákért. Az ottawai vezetés 2008-ban kért bocsánatot a túlélőktől. Egy vizsgálóbizottság 2015-ben úgy foglalt állást, hogy kulturális népirtás áldozataivá váltak.

Justin Trudeau kanadai kormányfő Twitteren reagált a hírre, és azt írta, a holttestek megtalálása fájdalmas emlékeztető az ország történelmének "sötét és szégyenletes fejezetére".(index, reuters, hírszerk)

Kiemelt kép forrása: Indian Residential School History and Dialogue Centre

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS