2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Június elsejétől működni fog a Laura Codruta Kövesi vezette Európai Ügyészség

2021. május 18. 11:35, utolsó frissítés: 11:35

Június elsején megkezdheti a működését az Európai Ügyészség- közölte a szervezet szóvivője az Euronews tudósítójával. A Laura Codruta Kövesi vezette szervezettől áttörést várnak az uniós forrásokkal zajló visszaélések felderítésében. A luxemburgi székhelyű testület jelenleg az Európai Bizottság biztosi testületének jóváhagyására vár az induláshoz.


Az Európai Ügyészség az európai költségvetéshez kapcsolódó csalások és a korrupció ellen küzd majd. A legnagyobb újdonság az lesz, hogy a testület ügyészei a résztvevő 22 tagállamban a helyi hatóságoktól függetlenül nyomozhatnak majd az uniós pénzekkel kapcsolatos ügyekben, és vádat is emelhetnek ezekben az ügyekben.

Tavaly szeptemberben felállt a szervezet ügyész kollégiuma. A testület tagjait a 22 résztvevő országból delegálták és ez Luxemburgban működik majd.

Magyarország nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez. Ennek kapcsán múlt héten, Varga Judit magyar igazságügyi miniszter brüsszeli látogatásán az EU igazságügyi biztosa, Didier Reynders sürgette azt, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. (euronews)

Kiemelt kép forrása: CC-BY Flickr/usembassyromania via europarl.europa.eu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS