2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ma van a homofóbia elleni világnap: szivárványszínűre váltott az Európai Bizottság épülete is

2021. május 17. 13:24, utolsó frissítés: 13:24

Helena Dalli, az egyenlőségért felelős európai uniós biztos véleménycikket közölt a homofóbia, a transzfóbia, a bifóbia és az interfóbia elleni világnap alkalmából, amelyet magyarra fordítva a Telexen lehet elolvasni.


"Az Egészségügyi Világszervezet 31 évvel ezelőtt nyilvánította ki, hogy a homoszexualitást nem sorolja a mentális zavarok közé. Erről a történelmi mérföldkőről az elmúlt 17 évben azzal a céllal emlékeztek meg, hogy felhívják a figyelmet az LMBTIQ-személyek nehéz helyzetére, és minden tekintetben törekedjenek az egyenlőség előmozdítására. Az elmúlt évtizedekben elért eredmények ellenére az LMBTIQ-személyek egyenlősége továbbra is csak illúzió" - írja Dalli.

Bár az európaiak egyre nagyobb hányada támogatja az LMBTIQ-személyek egyenlőségét, aggasztó, hogy egyes uniós országokban egyre inkább teret nyernek a regresszív gyakorlatok – például az úgynevezett „LMBT-mentes övezetek” és a transznemű személyek jogainak korlátozása –, amelyek az LMBTIQ-személyek puszta létezését is megnehezítik - írja a biztos. Ugyanakkor továbbra is jelen van az ellenük irányuló zaklatás az iskolaudvaron, munkahelyi megkülönböztetés, a világhálón megjelenő gyűlölet, utcai erőszak, és számtalan gyilkosságot vagy gyilkossági kísérletet követtek el LMBTIQ-személyek ellen pusztán amiatt, mert azok, akik - hívja fel a figyelmet.

Dalli felidézte, hogy múlt hónapban az Európai Parlament abszolút többséggel az LMBTIQ-személyek szabadságát biztosító övezetté nyilvánította az EU területét. "Bár ez a szavazás alapvetően szimbolikus volt, nagy jelentőséggel bírt egy olyan időszakban, amikor az LMBTIQ-személyek jogait megkérdőjelezik" - szögezte le.

A politikusoknak gyorsan kell cselekedniük, különösen mert emberéletek forognak veszélyben; a biztos arra kéri a kormányokat, a regionális önkormányzatokat és a helyi képviselő-testületeket, hogy proaktívan fontolják meg az LMBTIQ-személyek szabadságát biztosító övezethez való csatlakozást; az LMBTIQ-személyek civil társadalmi szervezeteivel közösen gondolják át a további teendőket, és folytassák a szükséges változtatások megvalósítását - írja.

"Mutassunk példát az LMBTIQ-személyek jogainak és szabadságának biztosítása terén nemzetközi szinten is: határozzuk el, hogy helyesen fogunk cselekedni! Kövessük mi is az Európai Parlament példáját, és valósítsuk meg az LMBTIQ-személyek szabadságát biztosító övezetet!" - zárta írását a biztos.

A világnap alkalmából egyébként számos vezető döntéshozó és nemzetközi szervezet posztolt a közösségi hálózatokon:Az amerikai külügyminisztérium videója:Az UNESCO üzenete:Az ENSZ üzenete:Az International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia - the Global page gyűjtőoldalon további híres épületeket/városrészeket láthatunk szivárványszínűbe öltözve, illetve a világnap kapcsán további üzeneteket lehet olvasni:

(telex.hu, hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS