2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

WHO: Halasszák el a gazdag országok a gyerekek beoltását, és küldjék az oltásokat a szegény országokba

2021. május 14. 18:47, utolsó frissítés: 18:48

Nem a gyerekeket kéne oltani a fejlett országokban a koronavírus ellen, hanem a szegényebb országokba kéne több vakcinát szállítani, ott ugyanis még az egészségügyi dolgozókat sem oltották be, mondta pénteken az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója.


A WHO főigazgatója arról is figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány második, idei éve halálosabb lehet, mint a tavalyi, Indiában ugyanis egyre aggasztóbb a járványhelyzet.

Miközben a gazdag országokban, köztük az Egyesült Államokban már engedélyezték a 12-15 évesek beoltását a Pfizer-BioNTech vakcinájával, és az Európai Unió több országában is már oltják a koronavírus ellen a 16 év feletti fiatalokat is, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a mostani helyzet egy „morális katasztrófa”.

„Rengeteg gazdag országban, amelyek felvásárolták a vakcinakészletek többségét, alacsony kockázatú csoportokat oltanak be. (…) Az alacsony és közepes jövedelmű országokba eljutott oltóanyag-szállítmányokkal még az egészségügyi dolgozókat sem sikerült immunizálni, miközben a kórházakat elárasztják a páciensek, akiknek sürgősen életmentő ellátásra van szükségük.”

Bár Tedrosz megérti, hogy a gazdagabb országok miért szeretnék beoltani a fiatalokat is minél hamarabb, arra kérte őket, gondolják át a helyzetet, és inkább adományozzanak oltóanyagokat a COVAX-nak.

A COVAX-rendszer nagy vakcinahiánnyal szembesült 2021 második negyedévében, miután India, ahol a legtöbb oltást előállítják, megtiltotta az exportot az erős járványhullám leküzdése érdekében. Ezért a WHO
azoknak az országoknak a segítségére számít, amelyeknél sokkal több oltás van raktáron, mint amennyire szükségük van.

Franciaország beleegyezett abba, hogy mintegy 500 ezer AstraZeneca adagot engedjenek át a COVAX-nak, valamint Svédország és Svájc is jelezte, hogy egymillió adagot adományoznak a szegény országok javára.

A COVAX egy nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezés, aminek keretében a rosszabb gazdasági helyzetben lévő országok jutnak szervezett módon koronavírus elleni oltáshoz. A program viszont eddig nem túl sikeres: eddig 210 országban 1,4 milliárd dózisnyi oltóanyagot osztottak szét a koronavírus elleni küzdelemben, azonban míg ezek 44 százaléka a Föld lakosságának 16 százalékát kitevő leggazdagabb országokba került, addig a Föld lakosságának 9 százalékát jelentő legszegényebb országokba csak az összes oltóanyag 0,3 százaléka jutott el.

„Csak úgy tudjuk megmenteni az életeket és a megélhetést, ha egyszerre tartjuk fenn a közegészségügyi intézkedéseket és az oltási programokat – az egyik nem megy a másik nélkül” – mondta Tedrosz.

Illusztráció: Tejj, Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS