2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kolumbiai tüntetések: éles lőszert vetett be a rendőrség, 42-en meghaltak már

2021. május 12. 09:53, utolsó frissítés: 09:54

Legalább 42 ember meghalt és 168-an eltűntek már a kolumbiai tüntetések során, amelyek április 28-án kezdődtek egy vitatott adóreform miatt – közölte a bogotái ombudsmani hivatal szerdán. Május 5-én még 24 halálos áldozatról szólt a tájékoztatás, amely szerint már akkor több mint 1500 sebesültet tartottak számon. A tömegtüntetések Kolumbiában akkor kezdődtek el, mikor a jobboldali kormány megpróbált bevezetni egy adóreformot, amely jelentősen emelte volna a személyi jövedelemadót. Az országosan meghirdetett sztrájkot több nagyvárosban kísérték nagyrészt békés demonstrációk, de hétvégén néhány helyen előfordult vandalizmus, erre hivatkozva Iván Duque jobboldali elnök kirendelte a hadsereg alakulatait az utcákra.
A Temblores nevű, rendőri erőszakot monitorozó civil szervezet negyven civil és egy rendőr halottról számolt be.

A tiltakozások miatt kénytelenek voltak visszavonni az adóreform-tervezetet. A CNN szerint Kolumbiában jelenleg 16 százalékos a munkanélküliség, amely már a koronavírus-járvány előtt is 9 százalékos volt a hivatalos adatok szerint. Az adóemelés mellett az egészségügy reformjáról, egészségügyi privatizációról is döntött az ország vezetése.

A karhatalmi erőszak olyan méreteket öltött rövid időn belül, hogy az ellen már az ENSZ és az Európai Unió is tiltakozását fejezte ki, nyugalomra intve a feleket, és felszólítva a biztonsági erőket az aránytalan erőszak beszüntetésére.

A koronavírus-járvány és az annak nyomában járó súlyos problémák csak tovább rontották az amúgy is népszerűtlen, a felmérések szerint a közvélemény 69%-a által nem támogatott Duque elnök megítélését. A megélhetési költségek növekedése, a bérek stagnálása mellett a kormány nemrég az áfát is emelte, emelkedtek az üzemanyag árak is, miközben az egészségügyi rendszer omladozott.A tüntetések egyik szervezője a Mércének nyilatkozva megerősítette, a hatóságok éles lőszerrel is lőnek a demonstrálókra. A kolumbiai külügyminisztérium pénteken óva intett mindenkit az objektivitást nélkülöző állásfoglalásoktól.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS