2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egyre feszültebb a helyzet Izraelben, több tucat áldozata van a rakétatámadásoknak és összecsapásoknak

2021. május 12. 08:57, utolsó frissítés: 09:00

Napok óta tartanak az utcai összecsapások az izraeli rendvédelmi erők és a palesztin civilek között. Szerdán palesztin tüntetők felgyújtottak egy zsinagógát Lod város repülőtere mellett, a tüntetők több autót is felgyújtottak, kirakatot betörtek.


Komoly tüntetések voltak más településeken is, így például a muszlim többségű Akkóban és Jaffában is. Lodban egy 25 éves palesztin fiatalembert lelőttek, az ügyben egy férfit le is tartóztattak.

A Ben Gurion repülőtéren rövid ideig fel is függesztették a járatokat. Az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász) bejelentette, hogy rakétatámadásokat indít izraeli célpontok ellen, minekutána Gázában a hadsereg lebombázott egy tíz emeletes lakóházat, amely a szervezet több vezetőjének is irodát biztosított.

Ciszjordániában is összecsapások voltak a palesztin tüntetők és a civilek között, az AFP hírügynökség információi szerint a katonák halálra gázoltak egy tüntetőt. A hétfő óta tartó zavargásoknak eddig legalább 30 áldozata van palesztin, 3 civil pedig izraeli oldalon, edidg az összecsapásoknak 245 sérültjéről tudni.

Kedd este a Hamász Tel Avivra 110, Beér-Sevára 100 rakétát lőtt ki, előző helyen legalább egy nő életét vesztette. A Zaka humanitárius szervezet szerint a nő egy rakéta becsapódásakor halt meg Risón Lecijónban is.

Az izraeli légierő 500 célpontot támadott a gázai övezetben hétfő óta, a gázai egészségügyi minisztérium adati szerint ezek következtében 35 ember halt meg, köztük 12 gyerek.A Hamász vezetője Iszmáil Haníje, és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelök is háborús hangot ütöttek meg. Haníje egy tévéinterjúban azt mondta, „ha Izrael a konfliktus kiszélesedését akarja, az ellenállás készen áll erre, és arra is készen állunk, ha le akarja állítani”, majd felszólította az izraeli rendvédelmi erőket, hogy vonuljanak ki a jeruzsálemi Mecsetek teréről, ahol napok óta erőszakos összetűzések vannak a rendőrök és a palesztin tüntetők között.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden úgy fogalmazott, hogy a Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin iszlamista szervezetek nagy árat fizetnek majd az Izrael elleni legutóbbi támadásokért.

Az ENSZ biztonsági tanácsa már gyűlésezett kedden, de szerdára is sürgősségi találkozót beszéltek meg; kedden Tor Wennesland, az ENSZ közel-keleti közvetítője szerint Izrael és a Hamász „nagyszabású háború” felé halad, majd Twitteren szólította fel a feleket, hogy vessenek véget az összecsapásoknak.

Izrael és a palesztinok között napok óta egyre fokozódó feszültség amiatt robbant ki, hogy Jeruzsálem óvárosában több palesztin családot is megpróbáltak kilakoltatni, hogy a helyükre zsidó telepeseket költöztessenek. Emiatt zavargások kezdődtek el, a palesztinok kövekkel, az izraeli hatóságok pedig könnygázzal és éles lőszerrel harcoltak. Hétfőn aztán eszkalálódott a helyzet, amikor a Hamász rakétákat lőtt ki Jeruzsálemre, amire válaszul az izraeli légierő bombázásokba kezdett. (hírszerk.)


Címoldali kép: Amil Cohen/Reuters

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS