2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Először nyertek román jelöltek az angliai helyhatósági választásokon; több száz xenofób üzenetet kaptak a gratulációk mellé

2021. május 10. 21:41, utolsó frissítés: 2021. május 11. 09:34

Premiernek számít, hogy az angliai helyhatósági választásokon Romániából származó munkáspárti jelölteknek is sikerült különböző körzetekben megyei tanácsosi mandátumot szerezniük.


Dr. Alexandra Bulat először az RFI-nek nyilatkozott győzelmével kapcsolatosan, és elmondta, hogy a 61 megyei tanácsosi hely közül Cambridge megyében az egyik az övé lett. Alexandra Bulat szociológus, 2012 óta él Angliában, doktori címét is ott szerezte.

Az örömbe azonban üröm is vegyült, miután Egyesült Királyság első romániai származású megyei tanácsosa több száz idegengyűlölő megjegyzést kapott pénteki győzelmének bejelentése után. A hírt közlő angliai portál nem részletezi, hogy indult-e hatósági kivizsgálás, vagy tett-e a frissen megválasztot tanácsos hivatalos rendőrségi feljelentést az ügyben.Az Angliában élő jelentős számú román kisebbség szószolójaként is fellépő önkormányzati képviselő valószínűleg nem számított ilyen mértékű xenofób megnyilvánulásra. A választási sikerének örülő Dr. Alexandra Bulat a TikTokon jelentette be győzelmét egy rövid videóban. Ebben elmondta, hogy a Munkáspárt jelöltjeként nyert megyei tanácsosi mandátumot a Cambridge megyei (Cambridgeshire) tanácsban. „Tavaly rájöttem, hogy annak ellenére, hogy az Egyesült Királyságban 800 ezer román él, nincs egyetlen román képviselő sem a helyi testületekben. Tehát arra gondoltam, hogy itt az alkalom, és megméretkezem az önkormányzati választásokon. Nem számítottam a győzelemre, de sikerült, és én lettem az első romániai származású munkáspárti megyei tanácsos!”Ugyanakkor, egy roma matematikatanár is tanácsosi mandátumot nyert a május 6-i helyhatósági választásokon az Egyesült Királyságban.

A 41 éves Nicu Ion a Munkáspárt jelöltjeként indult a Newcastle-upon-Tyne körzetben, és a szavazók 66 százaléka voksolt rá, ami óriási sikernek számít. A hivatalos eredmények szerint 1599 szavazatot szerzett, míg a konzervatív jelölt csak 436-ot kapott. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS