2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bejárta a külföldi sajtót Arthur ügye: „Pénzért bármit megvehetsz. Akár a legnagyobb barnamedvét is”

2021. május 06. 09:30, utolsó frissítés: 11:51

Miközben a román miniszterelnök kétkedésének ad hangot azzal kapcsolatban, hogy a lichtensteini herceg által kilőtt medve a legnagyobb volna az országban, a német nyelvű sajtót felbolydította a hír. "Pénzért bármit megvehetsz. Elég sok pénzért akár a legnagyobb európai barnamedvét is. Arthurnak hívták, és most valószínűleg Emanuel von und zu Liechtenstein szalonjában lóg” -írja a svájci Blick.ch.Arthur kilövésének hírét lehozta az osztrák, a német, a svájci sajtó, írt róla a Euronews, és még a lichtensteini rádió is foglalkozott a dologgal. A barnamedve Európa legnagyobb részén szigorúan védett, mivel az eltűnés fenyegeti a fajt.

A herceg hallgatása

Emanuel herceg Ausztriában él, orvosként dolgozik amellett, hogy a családja által birtokolt, stájerországi Riegersburg tartományt adminisztrálja.

A romániai Agent Green civil szervezet szerint Arthur volt a legnagyobb barnamedve Európában. Emanuel herceg azonban hallgat az esetről, nem hajlandó elárulni, hogy jutott hozzá a vadászati engedélyhez. "Személy szerint nem akarok részt venni semmiféle, ezzel kapcsolatos beszélgetésben" - mondta a sajtó érdeklődésére.

Az ausztriai Kronenzeitung arról írt, hogy a román környezetvédelmi miniszter egy vizsgálatot kezdeményezett. És hogy a tárcavezető szerint a hercegnek volt engedélye, de ez az engedély egy problémás, jóval kisebb termetű medvére szólt. Most pedig azzal vádolják, hogy a trófeája miatt ölte meg Arthurt.

A Jagdreport vadászati szaklap azt taglalta, hogy Arthur mennyire értékes volt: 592,8 pontos a trófeája, a maximálisan elérhető 600 pontból.

Trófeavadász kékvérűek


Emanuel herceg egyébként nem az egyetlen nemes, akiknek a hobbija a vadászat, és emiatt a sajtó kereszttüzébe került. Hasonlóképpen járt a spanyol király, Juan Carlos, aki több ízben is vadászott elefántokra Botswanaban. Ráadásul ő volt a spanyol WWF tiszteletbeli elnöke, ami még inkább hozzájárult a közfelháborodáshoz a 2012-es eset kapcsán.

Arthur, az Ozsdola környékén kilőtt medve. Fotó: Agent GreenArthur, az Ozsdola környékén kilőtt medve. Fotó: Agent Green


Gabi Păun biológus, az Agent Green nevű civil szervezet igazgatója elítéli a trófeavadászatot. "Épp annyira elítélendő, mint az elefántcsonttal való kereskedelem, mivel a nagytermetű példányok kilövése gyengíti a polulációt. Ez egy tudományosan bizonyított tény" - nyilatkozta. Emiatt a környezetvédő követeli a trófeavadászat teljes körű betiltását külföldiek számára.

A nyugat-európai vadászok nagyon szeretnek külföldre járni. Évente több ezer németországi, ausztriai, svájci, stb. vadász kerekedik fel, hogy külföldre menjen trófeát vadászni. Egyes afrikai országok, pl. Tanzánia, Namíbia vagy a Dél-afrikai Köztársaság igen népszerűek a körükben, ahol hajlandóak akár 100 ezer svájci frankot (több mint 90 ezer euró) is kifizetni, mondja Stephan Stamm szafariszervező.

A Spiegel.de "Egy herceg, aki a vadászat lázában ég" címmel írt az esetről, kifejtve: a barnamedve vadászata lényegében tilos, a környezetvédők ezért az állam által eltussolt orvvadászatról beszélnek.

Romániában az Agent Green civil szervezet aláírásgyűjtést indított "STOP a trófeavadászatnak" címmel (melyet egy nap alatt közel 35 ezren írtak alá), ebben rámutatnak, hogy a barnamedve egy szigorúan védett faj az EU-ban. Viszont a törvények idegenek azoktól, akiknek sok a pénzük és kék a vérük. (hotnews.ro, hírszerk.)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS