2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Alig húzta ki a lábát az orosz hadsereg, máris gyakorlatozik a NATO a Fekete-tengeren

2021. május 04. 15:35, utolsó frissítés: 15:35

Az USA Romániai Nagykövetségének közleménye szerint a „Trojan Footprint 21” (trójai lábnyom) nevű hadgyakorlat május 3-án kezdődött. Az Európai Különleges Műveleti Parancsnokság (SOCEUR) szervezésében közösen gyakorlatoznak NATO-tagországok és partnerországok szárazföldi-, vízi- és légierejének haderői. A műveletekben részt vesz Bulgária, Németország, Grúzia, Montenegró, Észak-Macedónia, Spanyolország, Ukrajna és Nagy-Britannia.


Mint írják, a hadgyakorlat célja "a katonai felkészültség szintjének fejlesztése, a kölcsönös bizalom erősítése és a hosszú távú kapcsolatok fejlesztése, mely a békét és a stabilitást segíti elő egész Európában. A művelet lehetőséget biztosít a résztvevőknek arra, hogy multi-domain, azaz több területet felölelő taktikákat, technikákat és eljárásokat mutassanak be illetve teszteljenek."

Amint arról beszámoltunk, áprilisban az orosz haderő gyakorlatozott a térségben, műveleteivel "elfoglalva" a Fekete-tenger körülbelül egyharmadát. Ezt sem Románia, sem a többi NATO-tagállam és partnerország nem nézte jó szemmel. Nagy-Britannia harci járműveket irányított ide, és több vezető adott hangot aggodalmának az események kapcsán. Klaus Johannis is aggódott egy sort, és még a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot (CSAT) is összehívta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS