2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

EBU: Magyarország és Szlovénia mellett Csehországban is nyomás alá helyezték a közmédiát

2021. május 03. 16:35, utolsó frissítés: 16:35

Több európai országban is tetten érhető, hogy megpróbálják nyomás alá helyezni a közmédiát - mondta hétfőn, a Sajtószabadság Napja alkalmából Delphine Ernotte, az Európai Műsorsugárzók Uniójának (EBU) elnöke.


"Azt tudjuk, hogy Magyarországon és Szlovéniában nyomást gyakorolnak a sajtóban dolgozókra. Legújabban pedig kollégám, Petr Dvorak, a cseh köztévé igazgatója került kényes helyzetbe. Mivel a Cseh Köztársaságban októberben választások lesznek, az aktuális hatalom igyekszik megragadni minden eszközt, amivel a köztévét befolyásolhatja" - fejtette ki az elnök.

Elmondta: a cseh kormány át akarja politizálni a köztévé működését. Tavaly novemberben menesztette a televízió vezetőtanácsának tagjait, akik egyébként a tévé vezérigazgatóját is kinevezik. Emellett megpróbálnak megszabadulni Petr Dvoraktól is.

Delphine Ernotte kihangsúlyozta: a közszolgálati média értékei a pártatlanság, a függetlenség és a következetesség, ezek jelentik egy egészséges demokrácia alapértékeit. (agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS