2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A lengyel kormány azt akarja elérni, hogy Csehországban se végeztethessenek abortuszt a lengyel nők

2021. május 03. 12:25, utolsó frissítés: 12:28

Kétoldalas levélben fordult Lengyelország csehországi nagykövetsége márciusban a cseh egészségügyi minisztériumhoz, hogy felkérje az ország kormányát, ne tegye lehetővé a lengyel nőknek a könnyebb terhességmegszakítást - számolt be a Mérce.


A levél siet leszögezni, hogy Lengyelország természetesen tiszteletben tartja a Cseh Köztársaság szuverenitását, a cseh törvényhozás rendjét és a cseh társadalom többségének véleményét abortusz kérdésében, ugyanakkor elvárják „ugyanezt a hozzáállást és a demokratikus döntések, valamint a kulturális értékek tiszteletben tartását a cseh féltől is.”

Mint írják, "szerencsétlennek tartanák, ha a kereskedelmi abortusz-turizmust legalizáló" törvényt hoznának. A cseh felsőház ugyanis épp egy olyan törvényjavaslatot tárgyal, mely azt szabályozná, hogy milyen körülmények megléte esetén lehetne külföldi nőknek biztosítani az abortusz lehetőségét Csehországban.

A cseh egészségügyi miniszter válaszlevele is kiszivárgott a cseh sajtóban, ebben Jan Blatný arról tájékoztatja a lengyel követség munkatársait, hogy hivatalának vajmi kevés ráhatása van a szenátusi döntésekre, ugyanakkor leszögezi, hogy minisztériumának álláspontja szerint az abortuszt lehetővé tenni külföldi nőknek, a lengyeleket is beleértve, teljesen összhangban van az EU-s joggal.

Mint ismeretes, a lengyel alkotmánybíróság tavaly október 22-én döntött úgy, hogy az eleve rendkívül szigorú abortusz szabályozást tovább szigorítja. Eszerint januártól kezdve Lengyelországban csak akkor kérhető művi terhességmegszakítás, ha az nemi erőszak következménye, vagy ha a magzat kihordása életveszélyt jelentene a nő számára. A korábbi szabályozáshoz képest ez annyiban szigorúbb, hogy a beteg magzat elvetetését sem engedélyezi, még akkor sem, ha az biztosan nem életképes. (merce.hu, hírszerk.)

Fotó: David Tapia San Martin, unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS