2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Frissítve: Magyarországon szombattól csak védettségi igazolvánnyal lehet rendezvényekre menni, az Erdélyben oltást kapók egyelőre kimaradnak

2021. május 02. 13:22, utolsó frissítés: 2021. május 03. 14:23

Frissítés: Pénteken Orbán Viktor magyar miniszterelnök bejelentette, hogy „Újabb szakaszhatárhoz érkezünk a járvány elleni küzdelemben, szombattól a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek” – írta az MTI.


A kormányfő azt mondta, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják.

Arról is beszélt, hogy a magyar kormány felhatalmazta a külügyi tárca vezetőjét, hogy kössön kétoldalú megállapodásokat „a számunkra fontos országokkal” egymás védettségi igazolványainak elfogadásáról. Bejelentette, hogy Montenegróval és Szerbiával ez már meg is történt, és más államokkal is tárgyalnak.

A védettségi igazolványról szóló határozatot a Kormányzati Tájékoztatási Központ levele így részletezi:

„Védettségi igazolványt három esetben lehet kiállítani:
1) ha valaki megkapta a védőoltást,
2) igazolt módon átesett a fertőzésen, vagy
3) ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, és ezt egy utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja.

Ha valaki megkapta az oltást, nem kell külön igényelnie a védettségi igazolványt, a hatóságok megküldik azt. A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes. Amennyiben valaki jogosult a védettségi igazolványra, de bármilyen okból nem kapta meg, akkor ezt a vedettsegiigazolvany@1818.hu e-mail-címen lehet jelezni. Ebben az esetben az ügyfélkapu-regisztrációval rendelkezők a Magyarország.hu honlapon keresztül is igényelhetik az igazolványt. Az igazolvány hiányát a kormányablakokban személyesen is lehet jelezni” – áll a tájékoztató levélben.

Ennek értelmében védettségi igazolványhoz juthatnak azok a külföldön beoltott személyek, akik Montenegróban vagy Szerbiában oltakoztak, és rendelkeznek az ott kibocsájtott igazolásokkal.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter közösségi médián tett bejegyzése szerint megkezdték az egyeztetéseket Görögországgal és Izraellel is.

Ám Magyarország Romániával még nem kötött erre vonatkozó megállapodást, így az Erdélyben beoltott kettős állampolgárok, csak a fent vázolt 3) pont értelmében igényelhetnek védettségi igazolványt. Azaz ha egy ellenanyag-vizsgálattal igazolni tudják, hogy védettek. (MTI, koronavirus.gov.hu, hírszerk.)

Korábban írtuk: Magyarországon május elsején, azaz szombaton érvénybe léptek a védettségi igazolványokat szabályozó határozatok.

A pénteken megjelent Magyar Közlöny szerint 200 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságot kell fizetniük, és egy évre szóló bezárással is szankcionálhatók azok a helyek, ahol védettségi igazolvány nélküli vendégek tartózkodnak, vagy ahol zenés, táncos eseményt, illetve tíz fő feletti családi vagy magánrendezvényt tartanak.

A szabályzat értelmében május 1-től védettségi igazolvánnyal látogathatók a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkuszok, a mozik, az edző- és fitnesztermek, a sportesemények, az uszodák, a közfürdők, a jégpályák, az állatkertek, vadasparkok, kalandparkok, a múzeumok, a játszóházak, valamint az igazolvánnyal látogathatók a szállodák és az éttermek belső helyiségei is.

Mint korábban írtuk, védettségi igazolványt nem kapnak azok, akik más országban oltatták be magukat, így például a kettős állampolgársággal rendelkező romániai magyarok sem, akik romániában kaptak koronavírus elleni oltást.

Ebben a formában a szabályzat jelentősen megnehezíteni a Magyarországon élő külföldiek, és kettős állampolgárok életét, mert nem járhatnak színházakba, mozikba, sporteseményekre, múzeumokba stb., tehát gyakorlatilag kimaradnak a nyitásból.

Így járt a Magyar Hang főszerkesztője is, akit védettségi igazolvány nélkül nem engedtek be a Fradi zárómeccsére, mivel az oltást Romániában és nem Magyarországon kapta meg. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS