2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több mint 100 ezer ember vonult fel Franciaországban a munkások napján

2021. május 02. 11:21, utolsó frissítés: 11:22

A franciaországi május elsejei felvonulások és tüntetések alkalmával az emberek többször is összecsaptak a rendőrséggel – számol be a Reuters.


A tüntetők beszámolói szerint társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségért vonultak utcára, illetve hogy kifejezzék ellenszenvüket a kormány ellen, amely a munkanélkülieknek járó juttatásokból tervez levágni.

A belügyi tárca közleménye szerint országszere több mint 106 ezer ember vonult utcára, amelyek közül több mint 17 ezer a Párizsi felvonuláson vett részt. A fővárosban a rendőrség 46 személyt előállított, akik szemetes kukákat gyújtottak fel, illetve betörték egy bank ablakait.

Clément Lamot független újságíró videóriportja (via Twitter):


A Sárga mellényes szakszervezeti képviselők is részt vettek a tömegdemonstráción, amely immár három éve tüntet a regnáló kormány ellen. Továbbá részt vettek azok a munkások is, akiket a világjárvány miatt bevezetett rendelkezések hátrányba szorítottak, vagy ellehetetlenítettek, mint például a kultúra számos területén dolgozó szakértő.

A tudósítások szerint a felvonulók többsége betartotta a járványügyi intézkedéseket, és a maszkviselet mellett olyan bannerrekkel voltak felszerelkezve, mint „Élni akarunk, nem túlélni!”.

A párizsi rendőrség jelentése szerint sikeresen megakadályozták, hogy csoporttá alakuljon a „Fekete tömb” (Black Bloc) nevű anarchista közösség – ennek során három rendőr megsérült.

Mások az 1871-es Párizsi Kommünre emlékeztek:

A párizsi kommün nem halott! Fotó: d'Annepaq via Twitter A párizsi kommün nem halott! Fotó: d'Annepaq via Twitter


Országszerte több mint 300 tüntetésről, felvonulásról érkezett hír, Párizs után jelentős demonstrációk voltak Lyonban, Nantesben, Lille-ben, és Toulouse-ban.

„Abban szeretnénk, hogy a munkásoknak ne kelljen azzal a félelemmel élniük, hogy munkanélküliek lesznek” – nyilatkozta Jean-Luc Melenchon baloldali politikus a lille-i felvonuláson. (Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS