2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ferenc pápa visszavonta a bíborosok mentelmi jogát: ezután világi bíróság ítélhet róluk

2021. április 30. 18:10, utolsó frissítés: 18:11

Ferenc pápa eltörölte a bíborosok mentelmi jogát, melynek értelmében az eddig kizárólag egyházi bíróság elé állítható püspökök és bíborosok ügyeiben világi bírák alkotta testület is ítéletet hozhat - közölte pénteken a Vatikán.


A Ferenc pápa saját kezdeményezésére (latinul motu proprio) azonnali hatállyal bevezetett jogszabály-módosítás olyan bíborosokra és püspökökre vonatkozik, akiket általános bűncselekmények miatt állítanak bíróság elé.

Mostanáig az egyház magas rangú tagjainak esetében külön - bíborosok alkotta - egyházi bíróság vagy maga az egyházfő határozott. Ezentúl világi bírák alkotta vatikáni bíróság határoz első-, másod- és harmadfokú eljárás keretében.

Ennek a vatikáni világi bíróságon tárgyaálták például 2017-ben például Tarcisio Bertone bíborosnak, a Vatikán második számú emberének, XVI. Benedek pápa bizalmasának a kétes lakásfelújítási ügyletét. A bíboros ugyanis nem tudta bizonyítani, hogy milyen forrásokból finanszírozta 400 négyzetméteres lakásának felújításának.

A pénzek sikkasztásával vádolt Bambino Gesu Gyermekkórház Alapítvány volt vezetőjét egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték ezen a bíróságon, de az ügy középpontjában álló Bertone bíborost soha nem hallgatták ki a bírók.

A bíborosok mentelmi jogának megvonása olyan pillanatban következik be, amikor számos nagy horderejű bűnügyi per zajlik, amelyekben olyan fontos egyházi méltóságok érintettek, akik a vatikáni kormány tagjaiként is aktiváltak. Most premierben először a világi bíróság hallgathatja ki őket.

Elemzők rámutattak, hogy a jogszabály-módosítással bíborosi bíróság helyett a rendes vatikáni bíróság foglalkozhat például most Angelo Becciu ügyével: a Szentté Avatási Kongregáció volt vezetője tavaly szeptemberben lemondott, miután kiderült, hogy a Vatikánba a világ minden részéből érkezett milliós adományok egy részét kétes ingatlanügyletekbe, valamint adóparadicsomokba fektette be. Angelo Becciu lemondott bíborosi tisztségéről, de érsek maradt, így mostanáig egyházi bíróság határozott volna ügyében.

Ferenc pápa a vatikáni bírósági esztendő március végi megnyitásakor mondott beszédében egyház tagjai közötti egyenlőséget hangsúlyozta "kiváltságok biztosítása nélkül".

Az olasz sajtóban forradalminak nevezett jogi lépéssel a Vatikán azt kívánja bizonyítani, hogy zárt ajtók mögötti eljárás helyett a büntetőjogot megsértésével gyanúsított magas rangú egyházi személyek felett világi bíróság ítélkezik az átláthatóság és a nyilvánosság jegyében, mivel a vatikáni bíróság üléseit a sajtó is követheti. (MTI/hírszerk.)

Fotó forrása: Ferenc pápa Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS