2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Oltásmaratont terveztek, oltáskáosz lett belőle: 100 ezer Pfizer vakcina szétosztásával próbálják elérni Magyarországon a 4 millió beoltottat

2021. április 30. 17:00, utolsó frissítés: 17:29

Magyarországon napok óta készül a kormány a május elseji nyitásra, mert előzetes számítások szerint április 30.-án elérték volna a 4 millió beoltottat. Csütörtök estére, április 29.-re azonban csak 3 913 550 beoltott volt, vagyis a pénteki feladat 86 450 oltás beadása lett.


A magyarországi portálok szerint ennek megvalósítására szükség volt egy csodafegyverre, és így került bevetésre 100 ezer Pfizer vakcina. Ezt ma reggel osztották szét a kórházak között az operatív törzs döntése után. Viszont amikor a lakosság értesült arról a lehetőségről, hogy soron kívül Pfizer oltáshoz juthat, gyakorlatilag megrohamozták a magyarországi oltásplatformot, és az eeszt.gov.hu összeomlott, így nem lehetett időpontot foglalni.

Emiatt a kórházaknál több száz ember jelent meg. Helyszíni beszámolók alapján írja a hvg.hu az oltópontokra 7-800 adag vakcina érkezett, annyit tudtak beadni az első oltásra érkezőknek.A legtöbb kórháznál több száz méteres sor állt, de dél körül közölték, hogy nincs több Pfizer, csak AstraZeneca- vagy Sinopharm-oltást tudnak adni. Ekkor a várakozók több mint 80 százaléka elment.

Hivatalos vs. valós magyarázat

A magyarországi operatív törzs sajtótájékoztatón jelentette be az oltásplatform összeomlását, azonban az indoklás teljesen eltért attól, amit a hírportálok megírtak. "Terheléses támadás érte pénteken Magyarországon a koronavírus elleni védőoltásokhoz időpontfoglalást biztosító informatikai rendszert, ezért leállt a vakcinákra való jelentkezés lehetősége" – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője Kiss Róbert, közölve, hogy dolgoznak a helyreállításon.

Kígyózó sor a budapesti Korányi Pulmonológiai Intézetnél. Fotó forrása: olvasói fotó, 24.huKígyózó sor a budapesti Korányi Pulmonológiai Intézetnél. Fotó forrása: olvasói fotó, 24.hu


A 24.hu szakembereket kérdezett meg a kibertámadás valószínűségéről, és az informatikusok egybehangzó véleménye szerint nem valószínű, hogy hekkerek követték el ezt. Nagyon kevés az esélye, hogy valakik pont péntek reggelre terveztek támadást, közvetlenül az utánra, hogy a regisztráció során a Pfizer-vakcina is elérhetővé vált. Ráadásul az oltás kezdete óta ez már a hatodik alkalom, amikor a kormány terheléses támadásra hivatkozik.

Bár az operatív törzs már március végén, az oltásregisztráció ellenőrzésére hivatott oldal indulásakor is azzal magyarázta a több órás elérhetetlenséget, hogy terheléses támadás történt, ennél sokkal valószínűbb, hogy az infrastruktúra nem bírta a regisztrációjukat ellenőrizni kívánó emberek hatalmas érdeklődését.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS