2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Döntött az EP: lesz zöld igazolvány, de csak azok számára, akik „uniós” vakcinát kaptak

2021. április 29. 12:22, utolsó frissítés: 12:36

Elfogadta az Európai Parlament az Európai Bizottság digitális oltási igazolványról szóló tervezetét. Nem szavazták meg azonban azt a módosítási javaslatot, ami a keleti vakcinák automatikus elismerését jelentette volna.


Az Euronews tudósítása szerint nagy többséggel támogatta az Európai Bizottság digitális oltási igazolványról szóló jogszabálytervezetét az Európai Parlament, derült ki a szerdai szavazás csütörtök reggel közzétett eredményéből.

A dokumentum megkönnyíti az EU-n belüli utazást azoknak, akiket már beoltottak, akik nemrég épültek fel a Covid-19 megbetegedésből, vagy van negatív eredményű PCR-tesztjük.


Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja szerdán azt hangsúlyozta, hogy minden európai uniós tagállam által elfogadott közös uniós, digitális oltási igazolványra "a nyári utazásokhoz van szükség, és ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a megszokott keretei közé".

A biztos szerint az igazolvány lehetővé teszi majd, hogy mindenki biztonságban és megkülönböztetés nélkül utazhasson az unió egész területén akkor is, amikor még nem ért véget a koronavírus-járvány.

Nem lesz automatikusan érvényes azonban az igazolás azok számára, akik az Európai Gyógyszerügynökség által még nem engedélyezett vakcinából kaptak. Ez egyelőre magyar állampolgárokat érint csak az EU-n belül, azokat, akik a Sinopharm vagy a Szputnyik V oltóanyagot kapták. Utóbbiak esetében ha engedélyezi az EMA az oltóanyagot, akkor nem jelenthet ez problémát. A kínai vakcina gyártója nem kért engedélyt, ezért a kínai vakcinát kapók negatív PCR-tesztet kell, hogy felmutassanak.

Görögország már korábban is jelezte, hogy el fogja fogadni a keleti vakcinákat is, és mindegyik tagállam dönthet így egyénileg.


A tervezet szerint az uniós igazolásban szerepelni fog, hogy beoltottak-e valakit koronavírus ellen, hány dózisban és milyen vakcinával – ezek közül csak az EMA által engedélyezett oltásokat kötelező elfogadni. Ha nem oltották be, akkor vagy egy negatív koronavírus-teszt (akár hivatalos PCR-, akár hivatalos antigén gyorsteszt) eredményével lehet beutazni, rajta a teszt típusával és időpontjával – vagy egy igazolással arról, hogy átesett a koronavírus-fertőzésen.

Így nézne ki a QR-kódos igazolvány. Illusztráció: Getty ImagesÍgy nézne ki a QR-kódos igazolvány. Illusztráció: Getty Images


Az igazolás papíralapon és digitális formában is elérhető lesz, és mindkét esetben egy QR-kódot tartalmaz majd, amit a határátlépéskor kell majd felmutatni. Az ingyenes dokumentumot az uniós állampolgárok és családtagjaik, illetve az EU területén érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok kaphatnák majd meg.A keleti vakcinák automatikus elfogadása mellett álltak ki a fideszes és az ellenzéki magyar EP-képviselők is

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő felszólalásában hangsúlyozta: a vakcinának nincs világnézete, csak hatásfoka. "Európa nincs abban a helyzetben, hogy válogasson az oltások között. Nem zárkózhat el a világ többi részétől. Egyedül az számít, hogy egy oltóanyag védi-e az embereket a fertőzéstől. Ennek megfelelően kell az igazolásról is dönteni" - fogalmazott.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője a szerdai vitán arról beszélt, hogy az Európai Bizottság javaslata csak az unióban használatra engedélyezett oltóanyagokat vonja automatikusan a dokumentum hatálya alá, és ez szerinte leszűkítené "több mint egymillió, keleti vakcinával beoltott magyar állampolgár utazási jogosultságát". A liberális képviselő szerint "ez elfogadhatatlan, ezt nem nevezhetjük európai megoldásnak."

Legyen ingyenes a tesztelés


Erről is szó esett a szerdai vitán, mivel a tagállamok között nagy különbségek vannak árban, illetve az ingyenes tesztelési lehetőségek közt. Van olyan EU-s tagállam, ahol egy teszt több mint 100 euróba kerül. több képviselő (főleg a baloldalról) ingyenessé, vagy legalábbis egységesen megfizethetővé tenné ezeket a teszteket, hogy mindenkinek biztosítani tudják az utazás lehetőségét az EU-ban.

Nem csak az Unión belül alkalmaznák majd a digitális zöldigazolványt: a 27 uniós tagállamon kívül várhatóan Norvégiába, Izlandra és Svájcba is ezzel az igazolással lehet majd szabadon utazni. Az Európai Unióból tavaly kilépett Egyesült Királyság viszont az Egyesült Államokkal és Kanadával dolgozik együtt egy másik nemzetközi vakcinaigazoláson. (Euronews/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS