2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem azért ültették díványra, mert nő - Ursula von der Leyen kanapéztatásáról nyilatkozott a török külügy

2021. április 29. 09:21, utolsó frissítés: 10:19

A török külügyminisztérium szerdai közleményében azt állítja, hogy semmi köze nem volt Ursula von der Leyen "nő létének" ahhoz, hogy az Európai Bizottság elnökének április 6-án Ankarában csak Recep Tayyip Erdogan török elnöktől és Charles Micheltől, az Európai Tanács elnökétől távolabb, egy díványon jutott hely.


Tanju Bilgic, a külügyi tárca szóvivője azt írta, "az esetnek semmi köze nincs az európaisághoz vagy ahhoz, hogy valaki nő, sem az isztambuli egyezményhez, sem az Európai Bizottság megítéléséhez". Szerinte nem kellene az ültetési ügyben "szándékosságot vagy rosszindulatot" keresni.

A történtek az európai uniós diplomáciai protokoll összehangolatlanságának és hanyagságának következménye – mondta a szóvivő, leszögezve, hogy Törökország teljesítette a hozzá eljuttatott kéréseket.

Bilgic szerint az univerzális diplomáciai protokollnak megfelelően a török diplomáciai protokollban sincs megkülönböztetés a nemek között. "Ezért senki nem kérdőjelezheti meg a mélyen gyökerező diplomáciai hagyományokkal rendelkező Törökország vendégszeretetét és ebbéli tapasztalatát" – fogalmazott.

A minisztérium szóvivője szerint a szóban forgó eset az unión belüli politikai vitákból ered, és annak minden részlete ismert az európai illetékesek előtt. Bilgic különösen elszomorító nevezte, hogy a történteket - nemi megkülönböztetéssel hozva összefüggésbe - némely EU-tagállamban még mindig politikai viták eszközeként használják.

Charles Michel és Ursula von der Leyen április 6-án közösen tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török államfővel. A találkozó kezdetekor kiderült, hogy csak két fő részére készítettek ki széket, amelyeken Erdogan és Michel foglalt helyet, miközben Von der Leyenek csak egy távolabbi díványon jutott hely.

Az Európai Bizottság elnöke később azt mondta, hogy nem talál magyarázatot arra, ami történt, más következtetést nem tud levonni, mint hogy azért bántak vele így, mert nő.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bocsánatot utólag kért Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől az Ankarában elkövetett udvariatlansága miatt. Michel szerint "durva udvariatlanság" volt, hogy nem reagált a helyzetre és nem kért még egy széket Von der Leyen számára.

Az uniós vezető tisztviselők azután látogattak Ankarába, hogy az európai állam- és kormányfők két héttel ezelőtti virtuális csúcstalálkozójukon ismét az EU és Törökország kapcsolatának jövőjéről tárgyaltak. Von der Leyen a tanácskozás után azt mondta, hogy intenzív vitát folytattak Recep Tayyip Erdoğan török államfővel, megpróbálták meggyőzni arról, hogy ne lépjen ki a nők és családon belüli erőszak felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezményből.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS