2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Moldovában feloszlatták a parlamentet, előrehozott választások lesznek

2021. április 28. 19:42, utolsó frissítés: 19:42

Maia Sandu, Moldova Köztársaság elnöke, szerdán egy rendelettel feloszlatta a parlamentet, és bejelentette, hogy július 11-én előrehozott választásokat tartanak, amelyet követően új kormányt formálhatnak – számol be a Digi24.


Maia Sandu azt követően oszlatta fel a parlamentet, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította az egész ország területére vonatkozó szükségállapot bevezetését, mivel szükségállapotban tilos választásokat szervezni.

„Kedves állampolgárok, néhány perce aláírtam azt a rendeletet, amely feloszlatja az aktuális parlamentet” – jelentett be, hangsúlyozva, hogy így az állampolgárok számára megnyílt a lehetőség, hogy újat válasszanak, olyant amely az ország és az emberek érdekeit szolgálja. „A hatalom az önök kezében van. Bízom abban, hogy helyesen fognak választani, egy demokratikus és fejlődő ország megalkotása érdekében, amelyben az emberek békében és jólétben élhetnek” – tette hozzá.

Az előrehozott választások kapcsán elmondta, hogy azért választották július 11-ét, mert minél hamarabb „pontot kell tenni a káosz végére”, amelynek első lépése a mostani parlament feloszlatása volt. „Kikerülünk a válságból, rendet teszünk, és az állami intézmények az emberek érdekében fognak dolgozni” – mondta az államelnök, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ez nem lesz egy könnyű folyamat.Meglátása szerint Moldova egyre közelebb kerül egy kaotikus időszak végéhez, amelyet egyesek hatalmi szereplők folyton meghosszabbítottak, hogy tovább lophassanak. „Most lehetőség adódik, hogy a normalitáshoz vezető utat válasszuk. Használjuk ki bölcsen” – írta a közösségi médián megosztott bejegyzésében Maia Sandu. (Digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS