2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Erdőtüzek füstje miatt fulladozik a harmadik legnépesebb orosz város

2021. április 28. 16:56, utolsó frissítés: 16:59

Oroszország harmadik legnépesebb városában, Novoszibirszkben súlyos válsághelyzet alakult ki, mivel a várost ellepte a településhez közeli erdőtüzek füstje. A helyi sajtó szerint az emberek fulladoznak a füst mérgező hatásától – írja a Digi24.


A The Moscow Times tudósítsa szerint a szibériai település 1,7 milliós lakosságát a helyi hatóságok „Fekete ég” riasztással figyelmeztették. A helyzet súlyosságát fokozza, hogy szerdára esőt jeleznek a térségben a meteorológusok.„A szmog miatt egy vérző nap emelkedett a város fölé” – írta egyik helyi sajtó. A szibériai lapok arról cikkeznek, hogy a légtérben a határértékeket veszélyes mértékben meghaladta a szennyező részecskék és a szén-monoxid aránya.

Novoszibirszk környékén számos erdőtűz volt és van. 2021 elején a meteorológusok figyelmeztették a térséget, hogy egyre nagyobb számban jelentkeznek a szibériai erdőtüzek, mivel száraz és meleg időszak volt. Ebben a tekintetben Oroszországban az utóbbi évben számos rekord megdőlt. A hatóságok és szakértők a globális felmelegedéssel és az erdészeti szolgáltatások alulfinanszírozottságával magyarázzák a kialakult helyzetet.

Miután a tudományos szakértők közel egy hónapja kiadtak egy jelentést a szennyeződés mértékének a radikális megnövekedéséről, szerdán a mérgező levegő ellepte a várost. A hatóságok azért nem léptek korábban, hogy ne keltsenek nyugtalanságot a lakosságban az ősszel esedékes parlamenti választások előtt. – írta a The Moscow Time. (Digi24 via The Moscow Times)

Nyitókép: Alexander Oshchepkov / NGS.ru via The Siberian Times/Twitter.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS