2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Horizont Európa: 95 milliárd eurót fordít az EU a kutatási és innovációs programokra

2021. április 28. 08:57, utolsó frissítés: 08:57

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén elfogadta a Horizont Európa nevű kutatási programot és 2021-2027-es időszakra szóló, 95,5 milliárd eurót kitevő költségvetését, amely az innovatív vállalkozások támogatása mellett segíteni fogja a felkészülést a jövőbeli járványokra, az iparnak pedig a klímabarát megújulásban és a digitalizációban - közölte az uniós parlament kedden.


A tervek szerint a program finanszírozást nyújt a globális kihívások, köztük az éghajlatváltozás kezeléséhez, és támogatást biztosít a jelenlegi koronavírus-járványhoz kapcsolódó kutatás és innováció számára.

A Horizont Európa-programból forrás jut a digitális vonatkozású kutatásokra és a digitalizációt segítő tevékenységekre. Emellett támogatja az innovatív kis- és középvállalkozásokat és az európai kutatási infrastruktúrát. A programot 2021. január 1-je óta ideiglenesen alkalmazzák.

A Horizont Európa-program következő, hétéves időszakra szóló teljes költségvetése 95,5 milliárd euró, melyből 5,4 milliárd eurót az Európai Helyreállítási Eszközből különítettek el. Ezenkívül az EU négymilliárd euró további beruházást biztosít az EU többéves pénzügyi keretéből. A program elfogadásával előremutató döntés született, melynek eredményességét három tényező, az ambíciók nagysága, az intézményi háttér ereje és a földrajzi egyensúly elve mentén érdemes megítélni. A kutatási ismeretek és innovációs készségek az Európai Unió legfőbb erőforrásai a koronavírus-járvány okozta válság utáni időkre. (MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS