2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Fudan Egyetem után Demeter Szilárd projektjei számára is akadhat hely a budapesti Diákváros területén

2021. április 27. 12:09, utolsó frissítés: 12:28

Fudan Egyetemmel kötött megállapodás értelmében 2024-re tervezi megnyitni Budapesten a Fudan első Kínán kívüli campusát, amelynek 540 milliárd forintos költségeiből 450 milliárdot a kínai állam által nyújtott hitelből fedeznének, a beruházás pedig főként kínai cégek részvételével zajlana. A tervezett beruházást oktatási szakemberek és politikusok is széles körben kritizálják, főként gazdasági, felsőoktatási és nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva. A campus a budapesti diákvárosban kapna helyet.


A kínai egyetem mellett a Budai várból kitelepítendő Széchenyi Könyvtárnak és más kulturális intézményeknek is a Diákvárosban és környékén keresnének új helyet – erősítette meg a Népszavának Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója. Ez azt jelenti, hogy nem csak a nagy vitákat kiváltó Fudan egyetem vinne a főváros által támogatott Diákvárosnak szánt területből, hanem Demeter Szilárd víziója is.A PIM tervei nem újkeletűek, de ha minden elképzelésük megvalósul, akkor az több területet visz majd el, mint amivel eddig bármikor számoltak.

A városépítészeti mestertervben a terület déli csücskét eleve kulturális célokra szánták. Itt épülhetne fel a Széchenyi könyvtár mellett a Nemzeti Filmintézetet, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet (OSZMI), illetve ezek csatolt intézményeit magába foglaló – „edukációs-kulturális erőtér.”

A januárban újabb két évre a nemzeti könyvtár és az irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztossá kinevezett, a magyar könnyűzenét és irodalmi életet 63 milliárdból újrahangoló Demeter azt szeretné elérni, hogy az OSZK végleges új központjának megépüléséig jelenlegi helyén maradhasson, ne kelljen közben átmeneti otthonba költöznie.„Egyeztettünk a Budapesti Fejlesztési Központtal (BFK), akik előkészítik a projektet. Jelen pillanatban az igényelt négyzetméterszámot tudjuk megadni, illetve azokat a szakmai koncepciókat, amelyekből a tervezők megérthetik, hogy a két – hozzám tartozó – intézmény (az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet) mit szeretne jövőképként. Mindkét intézmény esetében az ott dolgozókra, illetve vezetőkre bíztam, hogy álmodják meg tudásuk szerint a lehető legjobb, világszínvonalú szakmai koncepciót. Bízom bennük, képesek erre.
Minden más (terület, tervpályázat, megvalósítási ütemterv stb.) a BFK és a kormány döntési kompetenciája"- válaszolta Demeter Szilárd a 135 hektáros Diákváros területére tervezett intézményekre vonatkozó kérdésekre.Arra kérdésre viszont nem válaszolt a PIM főigazgatója, hogy mikorra készülhetnek el a tervek, az épületek. (Népszava)

A Snøhetta mestertervének látványterveit a ZOA Studio készítette.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS