2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Karikó Katalin szerint félrevezetőek a magyar kormány által az oltások hatékonyságáról közölt adatok

2021. április 26. 10:51, utolsó frissítés: 19:51

A magyar kormány vasárnap nyilvánosságra hozta a magyarországi oltások utáni fertőzési és halálozási adatokat. Ezt a kormányzati tájékoztató honlapon így reklámozták: „A Pfizer-BioNTech-vakcinával történő oltás után többen betegedtek meg, és kétszer annyian haltak meg, mint a Sinopharm-vakcina után – derült ki a Magyarország kormánya nevű Facebook-oldal vasárnapi bejegyzéséből” - írja a 24.hu.


Ahogy a táblázattal, úgy ezzel a közléssel is vannak problémák. Ezek közül hívta fel néhányra a figyelmet a Pfizer-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó Karikó Katalin.

A magyar kormány által közölt adatokA magyar kormány által közölt adatok


Tehát 4 hónap alatt halt meg 32 idős ember 100 000 Pfizer beoltottból, akiket az öregek otthonában beoltottak és krónikus betegségben szenvedtek. A kínai vakcina esetén 2 hónap alatt halt meg 16 ember 100 000 beoltottból, akik krónikus betegségben nem szenvedtek – értelmezte a táblázatot a tudós, aki szerint ezeket a fontos adatokat egyszerűen nem közölte a kormány, ami félrevezető.

Karikó Katalin szerint „még kutatónak sem kell lenni ahhoz”, hogy valakinek feltűnjön, hogy a táblázatban egymás mellé rakott számok ebben a formában összehasonlíthatatlanok.

Azt kellett volna feltüntetni, hogy Magyarországon 4 hónap alatt 100 000 idős, krónikus beteg emberből hányan haláloznak el az öregek otthonában, illetve krónikus betegséggel nem rendelkező 100 000 emberből hányan halnak meg 4 hónap alatt – tanácsolta a kutató.A magyar kormány által között adatok kapcsán a Telex.hu Szakmailag nehezen vállalhatók a kormány által közzétett vakcinahatékonysági adatok címmel közölt átfogóbb elemzést.

(24.hu/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS