2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A gimnasztika átszexualizáltsága ellen állt ki új dresszével a német Sarah Voss

2021. április 26. 08:34, utolsó frissítés: 08:34

A hagyományos, a lábakat szabadon hagyó dressz helyett az egész testét takaró öltözékben versenyzett a német Sarah Voss a bázeli tornász Európa-bajnokságon. Kezeslábast eddig csak vallási meggyőződésből húztak tornásznők, Voss az első, aki más okból döntött így: a sportág átszexualizáltsága ellen állt ki – írja a BBC nyomán a hvg.hu.View this post on Instagram

A post shared by Sarah Voss (@sarah.vossi)Reméljük, azok a tornászok, akik kényelmetlennek érzik a megszokott ruhát, bátorságot meríthetnek ebből ahhoz, hogy követhessék a példánkat – mondta Voss. A ZDF német közszolgálati tévécsatornának adott interjúban elmesélte, hogy gyerekként még nem volt gondja a tornadresszekkel, de azóta, hogy serdülni, menstruálni kezdett, egyre kényelmetlenebbnek érezte, hogy azokat kell viselnie.

A német tornásszövetség támogatja Voss döntését, akinek két csapattársa, Elisabeth Seitz és Kim Bui is hasonló, a lábat is takaró ruhában fog versenyezni a jövőben. Hangsúlyozták: az új ruha kiállás a gimnasztika átszexualizáltsága, egyúttal pedig a szexuális zaklatások ellen.

A nemzetközi szövetség, a FIG szabályzata lehetővé teszi a teljes testes dresszek viselését, amíg azok „elegánsak”. A BBC idézi ugyanakkor a holland női tornászok közleményét, amelyben arról számoltak be: gyakran előfordul, hogy bírák pontot vonnak le egy-egy tornásznőtől, ha valamilyen módon kényelmesebbé próbálja tenni a versenyruháját. A hollandok üdvözölték a német szövetség kiállását. (bbc/hvg.hu)

Nyitókép: Sarah Voss Intagram

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS