2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem kaphatnak Magyaroszágon védettségi igazolványt azok az erdélyi magyarok, akik itthon lettek beoltva

2021. április 25. 12:24, utolsó frissítés: 12:24

Nem kapnak védettségi igazolást azok Magyarországon, akik más országban oltatták be magukat - írja a Telex.


A magyar állam ugyanis védettségi igazolványt állított ki a beoltottaknak. Azt, hogy pontosan mire szolgál, sokáig nem lehetett tudni, de Orbán Viktor miniszterelnök pénteki interjúja szerin akkor nyerik el értelmüket az igazolványok, ha beoltottak négymillió embert, és így újabb nyitások lesznek, amit főleg azok használhatnak ki, akik rendelkezni fognak az igazolvánnyal.

Védettségi igazolványt most azok kaphatnak, akik átestek a Covidon (ekkor a gyógyulástól vagy a fertőzést igazoló teszt elkészítésétől számolva 4-6 hónapig érvényes a kártya), vagy már részesültek legalább egy védőoltásban. De, mint kiderült, ezt Magyarországon kell megkapni.

A Telex egyik olvasója elmesélte a lapnak a történetét. Eszreint ő és párja Szerbiában lettek beoltva Pfizerrel, de amikor az erről szóló igazolást elküldték a magyar Nemzeti Népegészségügyi Központnak, kérve az igazolványt, válaszul azt kapták, hogy hogy a magyar állampolgárok külföldi oltásairól Magyarországon nem vezetnek nyilvántartást, és „a védettségi igazolás megszerzésének feltétele, hogy az oltás felvétele Magyarországon történt”.

Ez azért fogja megnehezíteni az ott élő külföldiek, vagy kettős állampolgárok életét, mert amennyiben nem ott kaptak oltást, vagy nem estek át már a betegségen, akkor nem járhatnak színházakba, mozikba, sporteseményekre, múzeumokba stb., szóval gyakorlatilag kimaradnak abból a nyitásból, amit a magyar kormány a négy millió beoltott esetére tervez.

Nemrég a Transindex is beszélgetett olyan erdélyi magyarokkal, akik külföldön élnek, de hazajöttek beoltatni magukat. Megszólalóink közül többen éppen Magyarországon élnek. (hírszerk./telex)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS