2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Fidesz beül az Európai Konzervatívok és Reformerek Európa Tanács-delegációjába

2021. április 19. 18:51, utolsó frissítés: 21:10

A Fidesz európa tanácsi delegációja csatlakozott az Európa Tanács Európai Konzervatív Frakció és Demokratikus Szövetség nevű frakciójához - tájékoztatta az MTI-t Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke hétfőn, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének egyhetes ülése hétfői munkanapjának keretében.


Németh Zsolt telefonon nyilatkozva kiemelte: az európai konzervatívok frakciójához való csatlakozás fontos lépést jelent az európai jobboldalon belüli együttműködés kialakításának irányába az Európa Tanács fórumán belül.

A közgyűlés magyar delegációjának vezetője arról is tájékoztatott, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése hétfőn a közgyűlés politikai bizottságának elnökévé választotta meg őt.

Az elnöki pozíció betöltése azért is fontos, mert ez által Magyarország még sikeresebben tudja majd megvalósítani a május 21-től kezdődő, fél éves európa tanácsi elnöksége munkaprogramjának prioritásait - tette hozzá a politikus.

A Fidesz hosszas viszály után március 3-án döntött az Európai Nppártból való kilépésről, miután az Európai Néppárt frakciója megszavazta azt az alapszabály-módosítást, amely szerint nemcsak tagokat, hanem egész delegációkat lehet kizárni és felfüggeszteni a néppárti képviselőcsoportból.

A legesélyesebb, hogy az EP frakcióban is az ECR-hez csatlakoznak majd, ezt eredetileg a brit konzervatívok, azaz a toryk alapították, mára a leghangsúlyosabb erőt a lengyel kormánypárt jelenti benne: 24 képviselő ül benne a lengyel Jog ss Igazságosság (PiS) pártból, hozzájuk csatlakozva a Fidesznek 12 embere, ők lennének a második erő a frakcióban. Az ECR-ben jelenleg ülnek még olasz és spanyol neofasiszta pártok is, de itt ülnek a mérsékeltebb konzervatív irányt képviselő cseh Polgári Demokrata Párt (ODS) vagy a szlovák Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselői is. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS