2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

BLM: rendőrök lőttek le egy fekete férfit Minneapolisban, kiújultak a tüntetések

2021. április 12. 13:35, utolsó frissítés: 2021. április 13. 12:25

Frissítés: A sokkolója helyet véletlenül a lőfegyverét használta vasárnap az a rendőr, aki egy igazoltatást követően lelőtt egy fekete bőrű fiatalt Minnesotában - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Tim Gannon, a minneapolisi Brooklyn Center rendőrfőkapitánya.


Gannon azt is elmondta, hogy a 20 éves Daunte Wrightot lejárt gépjármű-regisztrációja miatt állították meg a kollégái. Miután ellenőrizték a sofőr adatait, kiderült, hogy elfogatóparancs van ellene érvényben. A sajtótájékoztatón bemutatták az igazoltatás közben készült rendőrségi felvételeket is, amelyen az látszik, hogy az egyik tiszt megpróbálta megbilincselni Wrightot, de a férfi kiszabadította a kezeit és beugrott az autójába. Ekkor egy másik tiszt háromszor azt kiabálta, hogy "sokkoló", leadott egy lövést a kezében lévő fegyverből, majd azt mondta: "lelőttem".

"A felvételekből és a tisztek reakciójából úgy tűnik számomra, hogy véletlen fegyverhasználat volt, amely Wright úr tragikus halálát eredményezte" - mondta Gannon, hozzátéve, hogy a nyomozás a kezdeti szakaszban van. A történteket követően vasárnap este több száz fős, feldühödött tömeg kezdett tiltakozni a Brooklyn Center-i rendőrkapitányság épületénél. A rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök gumilövedékeket, fény- és könnygázgránátot vetettek be. Néhány tüntető megrongált két rendőrautót, a tömeg köveket dobált. A rendőrségi jelentések szerint voltak, akik fosztogatni kezdtek, a közeli bevásárlóközpontban 20 üzletbe törtek be.

Tim Walz, Minnesota állam kormányzója hétfőn bejelentette, hogy este 7 órától kedd reggel 6 óráig kijárási tilalmat vezetnek be a környező megyékben. Mike Elliott, Brooklyn Center polgármestere azt mondta, teljes mértékben támogatja a rendőrtiszt felmentését. "Az az álláspontom, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy a szakmánkban olyan hibákat kövessünk el, amelyek más emberek életébe kerülnek" - fogalmazott a polgármester.

A Brooklyn Center nevű minneapolisi negyed mintegy 16 kilométerre található attól a helytől, ahol tavaly egy másik rendőri intézkedésben meghalt George Floyd. Őt a rendőrök azért akarták előállítani a városban 2020. május 25-én, mert bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során a 46 éves Floyd nem tett eleget a rendőri felszólításnak, ezért lefogták, és a földre teperték. Az egyik rendőr, Derek Chauvin ezt követően a földön fekvő Floyd nyakán térdelt perceken keresztül.

Az esetről videofelvétel készült, amelynek képei később az egész világot bejárták és heves tiltakozásokat váltott ki a rendőri brutalitás miatt. Chauvint gyilkossággal és emberöléssel vádolják az ellene folyó perben. Tárgyalása jelenleg is zajlik Minneapolisban.

Wright édesanyja vasárnap újságíróknak azt mondta, hogy felhívta a fia, és közölte vele, hogy félreállították a rendőrök, mert légfrissítők lógtak a visszapillantó tükrén, ami Minnesotában illegális. Katie Wright elmondása szerint hallotta a telefonban, hogy a rendőrség felszólította a fiát, szálljon ki a járműből. A rendőrfőkapitány sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy kollégái a gépjármű lejárt regisztrációja miatt állították meg Wrightot, majd ahogy közeledtek az autóhoz, felfedezték, hogy valamilyen tárgy lóg a visszapillantó tükrén.

Wright apja a Washington Post című napilapnak elmondta, hogy fia néhány évvel korábban tanulási nehézségei miatt abbahagyta az iskolát, és különféle munkákat végzett, hogy 2 éves fiát támogatni tudja.

Ben Crump ügyvéd képviseli Wright családját. Ő az a jogi képviselő, aki elérte, hogy 27 millió dolláros kártérítést fizessen Minneapolis városa a Floyd család számára. "Daunte Wright egy újabb fekete férfi, akit azok öltek meg, akik arra esküdtek fel, hogy szolgálnak és védenek minket" - fogalmazott Crump.

Joe Biden amerikai elnök "teljes körű kivizsgálást" sürgetett Wright halála ügyében, és békés tiltakozásra szólította fel a minnesotai tüntetőket. Az elnök elítélte az erőszakot és a fosztogatásokat. "Valóban tragikus dolog történt, de azt hiszem, meg kell várnunk, mit mutat a vizsgálat" - mondta Biden újságíróknak a Fehér Házban.

-----------------
Tiltakozások robbantak ki Minneapolisban, miután egy rendőri igazoltatást követően lelőttek egy fekete bőrű fiatalt, akit közlekedési szabálysértés miatt állítottak meg.

A halállal végződő eset Minneapolis Brooklyn Center nevű negyedében történt, nagyjából 16 kilométerre attól a helytől, ahol tavaly egy másik rendőri intézkedésben meghalt George Floyd.Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója nevű szervezet azt állítja, a 20 éves Daunte Wrightot azért állították meg a rendőrök, mert az autója belső visszapillantó tükrére egy légfrissítőt tett fel – ez Minnesotában valóban tilos. A helyi rendőrfőnök szerint a férfi meg is állt, majd amikor igazoltatták, kiderült, hogy elfogatóparancs van ellene érvényben, ő pedig visszaszállt az autóba, akkor lőttek rá.

A rendőrség szerint mindkét intézkedő rendőr testkamerája rögzítette az esetet. Az ügyben vizsgálat indult.

Eközben nyilvánosságra hozták a videókat arról a tavaly decemberi esetről, amely miatt Caron Nazario hivatásos katonatiszt követel egymillió dolláros kártérítést a rendőrségtől. Rá a virginiai Windsorban azért fogtak fegyvert rendőrök, majd fújták le paprikaspray-vel, mert az ideiglenes rendszámtábláját a hátsó ablakán nem vették észre, és másfél percbe telt, amíg olyan helyet talált, ahol biztonságosan le tud húzódni. A rendőrök azt állították, hogy Nazario erőszakoskodott velük, de a testkamerás felvételeken látszik, hogy ez nem igaz.A nyitókép illusztráció. Fotó: James Eades, Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS