2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újságírógyilkosság Görögországban: Jéorjiosz Karaivazzal hét golyó végzett

2021. április 10. 12:53, utolsó frissítés: 12:53

Meggyilkoltak egy ismert görög bűnügyi újságírót Athénban. Jéorjiosz Karaivaz a STAR TV kereskedelmi csatornának dolgozott, és főleg jogi és rendőrségi ügyek tudósításáról volt ismert hazájában. Két, motoron érkező fegyveres végzett vele a görög főváros déli, Alimosz kerületében lévő otthona közelében.


Az elmúlt évek európai újságírók ellen elkövetett merényletek tekintében ez már a sokadik: a 2017-ben meggyilkolt máltai Daphne Caruana Galizia, illetve a szlovák Ján Kuciak 2018-as halála után ismét leszámoltak egy újságíróval.

A rendőrség szerint az elkövetők több lövést is leadtak az újságíróra. Karaivazzal hét lövedék végzett, míg a helyszínen eddig összesen tizenhét töltényhüvelyt találtak. Mivel a környéken élők a rendőrség szerint nem hallottak semmit, ezért feltételezik, hogy a lövéseket hangtompítóval ellátott fegyverből adták le.

Arisztotélia Peloni kormányszóvivő megrázónak nevezte a történteket. „A hatóságok már vizsgálatot indítottak a tettesek kézre kerítése és felelősségre vonása érdekében" – hangsúlyozta.

A rendőrség szerint a gyilkosságot nyilvánvalóan gondosan megtervezték, de egyelőre még nem tudni annak indítékát. „Ez egy szakértelemmel végrehajtott gyilkosság volt" – mondta egy névtelenséget kérő rendőr.

A történtek sokban emlékeztetnek a tizenegy éve meggyilkolt Szókratisz Gioliász újságíró ügyére, akit szintén az otthona előtt öltek meg 16 lövéssel. Akkor egy szélsőbaloldali terrorszervezet jelentkezett elkövetőként.

Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős európai uniós biztos a Twitteren részvétét nyilvánította, és aggodalmát fejezte ki a történtek kapcsán. Mint írta, igazságot kell szolgáltatni az ügyben, és szavatolni kell az újságírók biztonságát.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS