2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Meghalt Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje

2021. április 09. 14:10, utolsó frissítés: 15:03

99 éves korában elhunyt II. Erzsébet brit királynő férje, Fülöp, Edinburgh hercege. A királyi család bejelentette a hírt.


Fülöp a görög és a dán királyi családba, Görögországban született, de családját csecsemőkorában az országból kiűzték. Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban végzett tanulmányai után 1939-ben, 18 éves korában belépett a Brit Királyi Haditengerészetbe. 1939 júliusától kezdett levelezni a 13 éves Erzsébet hercegnővel, akivel 1934-ben találkozott először.

Embed from Getty Images

A második világháború alatt a Földközi-tenger és a Csendes-óceán flottáin szolgált. A háború után VI. György engedélyt adott Fülöpnek Erzsébet feleségül vételére. Mielőtt 1947 júliusában hivatalosan bejelentették eljegyzésüket, lemondott görög és dán királyi címeiről, brit állampolgárságúvá vált és az anyai nagyszülők vezetéknevét a Mountbatten nevet vette fel. 1947. november 20-án feleségül vette Erzsébetet. Közvetlenül az esküvő előtt ő lett Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója. Fülöp elhagyta az aktív katonai szolgálatot, amikor Erzsébet 1952-ben királynő lett. 1957-ben hivatalosan is brit herceg lett.

Fülöpnek és Erzsébetnek négy gyermeke született: Károly herceg, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg. 1960-ban a Királyi Államtanács által kiadott rendelet szerint, a királyi címeket és titulusokat nem viselő leszármazottak használhatják a Mountbatten-Windsor vezetéknevet, azonban a királyi család néhány olyan tagja is használja, akik címmel rendelkeznek, ilyen például Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg.

Embed from Getty Images

Lelkes sportrajongó volt, például segített kidolgozni a fogathajtó események szabályait. Több mint 780 szervezetnek volt a tagja, védnöke vagy az elnöke, a 14-24 évesek számára alapított Edinburgh-i herceg díjának elnöke is volt. A brit uralkodói házastársak közül, ő szolgált a leghosszabb ideig az uralkodó mellett és a brit királyi család legidősebb férfi tagját veszítette most el. 1952 és 2017 között, 22 219 eseményen vett részt egyedül és 5496 beszédet tartott. 96 évesen, 2017. augusztus 2-án visszavonult a közélettől. (wikipedia/hírszerk.)


Embed from Getty Images

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS