2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A romák világnapján teret neveztek el Puczi Béláról Budapesten

2021. április 08. 18:38, utolsó frissítés: 18:46

Április 8-án, a nemzetközi romanap alkalmából Puczi Béla marosvásárhelyi roma hősről nevezett el közteret a budapesti önkormányzat a Nyugati pályaudvar mellett.


Ezt több roma szervezet kérésére Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezte, "az ötlet pedig kifejezetten pozitív fogadtatásra talált, Schmidt Máriától (Fidesz) egészen Jámbor Andrásig (kritikus baloldali - szerk. megjegyzés)" - írja az Azonnali.

Ő volt az a magyar-roma hős, aki az 1989-es marosvásárhelyi események alatt társaival megvédte a magyar tüntetőket a lincselni készülő román tömegektől. Az ő nevéhez fűződik a „ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!” szállóige is.

A hatóságok végül őrizetbe vették, hét napig tartó kihallgatás után 9 hónapra előzetes letartóztatásba, majd huliganizmus vádjával több mint másfél év börtönbüntetésre ítélték. Végül nemzetközi szervezetek és az RMDSZ nyomására az ítélet végrehajtásáig feltételes szabadlábra helyezték.

Ekkor pedig Magyarországon kért menekültstátust, amit megkapott. Ügyének elhúzódása miatt 1993. elején Franciaországba emigrált, de onnan egy rendőri igazoltatás után kiutasították, ekkor tért vissza Magyarországra. Utolsó éveit hajléktalanként, a Nyugati pályaudvaron töltötte. (Azonnali, wikipédia)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS