2021. április 11. vasárnapLeó, Szaniszló
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Június elsején kezdheti meg a munkát Kövesi vezetésével az Európai Ügyészség

2021. április 08. 09:59, utolsó frissítés: 09:59

Laura Codruța Kövesi, az Európai Ügyészség (EPPO) vezetője szerdán levelet írt Didier Reynders igazságügyi és Johannes Hahn költségvetési európai biztosoknak, melyben azt javasolja, hogy június elsejétől kezdhesse meg az általa vezetett intézmény a nyomozati munkát.


Az ügyészséghez most folynak felvételik, jelenleg már 10 tagállamból sikerült kiválasztani a jelölteket, így az intézmény álláspontja szerint már alkalmasak lennének számos nyomozás lefolytatására ezekben az országokban.

Az Európai Ügyészség feladata az EU költségvetéssel szemben elkövetett csalásokkal és más az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel, úgy mint az EU pénzügyi alapjait érintő 10 000 eurót meghaladó csalások, vagy a határokon átnyúló ÁFA csalások kapcsolatos nyomozás és vádemelés. Az Európai Ügyészség létrejöttét megelőzően ilyen bűncselekményekkel kapcsolatban csak a nemzeti ügyészségek nyomozhattak és a hatáskörök nem léphette át az adott ország határát. Az európai bűnüldöző szervezetek az Európai Csalás Elleni Hivatal - OLAF, az Eurojust és az Europol sem végezhetnek nyomozati munkát.

AZ ügyészséghez nem kötelező a csatlakozás, eddig 28 tagállamból 22 tette meg. Románia igen, így itteni ügyekkel kapcsolatosan kifejtheti a tevékenységét, Magyarország azonban például nem csatlakozott. (hírszerk.)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS