2021. április 14. szerdaTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Reuters: átlépte a három milliót a koronavírus áldozatainak száma

2021. április 07. 09:47, utolsó frissítés: 10:03

Átlépte kedden globálisan a három milliót a koronavírusban elhunyt emberek száma - írja a Reuters.


A hírügynökség adatai szerint míg két millió haláleset egy év alatt, addig az utolsó egy millió mindössze három hónap alatt következett be, ez jól jelzi, hogy a vírusnak jóval fertőzőbb változatai terjednek, de azt is, hogy az emberek óvatlanabbak lettek a sok korlátozást megelégelve.

Jelenleg Brazíliában van lakosságarányosan a legtöbb haláleset, az elhalálozások mintegy negyede a dél-amerikai országban történik.

A brazil helyzettel kapcsolatosan az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is aggodalmát fejezte ki, mondván, nagyon súlyos a válság, és ez az egészségügyi rendszer összeomlásához vezetett.

Indiában is nagyon gyorsan terjed a vírus az elmúlt időszakban, az Egyesült Államok után itt regisztráltak még 100 000 fölötti napi fertőzésszámot. Mahárástra államban a legsúlyosabb a helyzet, itt hétfőn bezártak a bevásárlóközpontok, mozik, éttermek és egyházi terek, mivel a kórházak már nem bírják a terhelést.

A járvány Európát is súlyosan érintette, eddig 1,1 millió haláleset az 51 európai országban történt, a legtöbb az Egyesült Királyságban, Oroszországban, Franciaországban, Olaszországban és Németországban.

Jelenleg az Egyesült Államok vezeti a globális elhalálozási listát, több mint 555 000 áldozata van itt vírusnak, a globális elhalálozásnak körülbelül 19 százaléka ebben az országban történt. Az elmúlt három hétben itt is megugrott ismét a fertőzésszám, viszont gyors ütemben halad az oltáskampány is, a lakosság egy harmada már megkapta valamelyik vakcinából az első adagot.

Globálisan az oltáshelyzet úgy áll, hogy legalább 370 millió ember, ez a globális populáció 4,75 százaléka. A WHO azt ajánlja a fejlett országoknak, hogy segítsenek a fejletlenebbeknek, hiszen a vírus a bolygón csak így fékezhető meg végső soron. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS